Racisme er det afgørende element i den igangværende politiske udvikling, der lægger fundamentet for opkomsten af det yderste højre, inklusive virkelige fascistiske partier. Kampen mod racisme må og skal være hovedfokus for hele venstrefløjen. Det må vi koncentrere vores kræfter om.

Østrigs nye koalitionsregering med det konservative ÖVP og det fascistiske FPÖ har skubbet krigen mod muslimer, migranter og flygtninge i Europa til et hidtil uset niveau. De har søgt at bygge akse med Europas værste udyr; en “axe fra Berlin til Rom”, en direkte efterfølger til akse-magterne i optakten til 2. Verdenskrig.

Kansler Sebastian Kurz (ÖVP) og vicekansler Heinz-Christian Strache (FPÖ) gav hånd til Italiens indenrigsminister, Matteo Salvini fra det fascistiske Lega, som er ansvarlig for mord på hundredvis af flygtninge i Middelhavet. Kurz og Strache er også bedste venner med Tysklands indenrigsminister, Horst Seehofer, fra Angela Merkels søsterparti, CSU. Seehofer genindførte grænsekontrollen med Østrig og åbner nye koncentrationslejre tæt på den østrigske grænse, kaldet “fastholdelsescentre”.

Konsekvens: Enorm stigning i druknedød i Middelhavet
Østrig er særligt i fokus siden det overtog ledelsen af EU i det indeværende halvår. Dette lederskab udfolder sig under sloganet “Et Europa, der beskytter”. Prioriteten er racisme mod flygtninge. EU-topmødet om flygtninge i juni var præget af såkaldt moderate politikere som Angela Merkel, der bøjede sig for den yderste højrefløj.

Den massive politiske højredrejning har allerede ført til en stigning i dødsfald i Middelhavet. Siden Matteo Salvini overtog regeringsmagten i juni, har han forhindret NGO-skibe i at redde mennesker i havet. Dødsraten fløj til vejrs; den er nu otte gange højere end i juni 2015, selvom der i år kun var en fjerdedel, som ankom i år.

Platform for en Menneskelig Asylpolitik
Vores antiracistiske Platform for en Menneskelig Asylpolitik protesterede ved det sidste EU-topmøde om flygtninge og migranter den 13. september i Wien og siger, at Middelhavets mordere ikke er velkomne her.

To dage senere, den 15. september, rev vi Fort Europas mure ned ved den tysk-østrigske grænse i Passau. Sammen med aktivister fra det Kongelige Bayerske Antifa, Foreningen af Nazi-regimets Forfulgte/Det Antifacistiske Forbund, Aufstehen Gegen Rassismus samt lokale antiracistiske og antifacistiske grupper organiserede vi to marcher fra begge sider af grænsen og mødes i Passau til fælles demonstration.

Vi  protesterer mod fastholdelsescentrene, sige nej til udvisninger og grænser, nej til flere dødsfald i Middelhavet og langs alle flugtvejene i Afrika og andre steder.

Vi kan ikke vente længere. International solidaritet må bygges op i praksis mere end nogensinde før.