Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 100 – Februar 1994 – side 13

Sådan er det!

FN overtræder egne regler

Martin B. Johansen

Det danske militærs seneste reklamekampagne tegner et glansbillede af FN-soldater som fredens og dydens vogtere. Men billedet blegner i lyset af de seneste afsløringer af, hvad FNs fredsbevarende styrker i virkeligheden har udrettet.

I en rapport fra Amnesty International hedder det, at “FN indtil videre ikke har formået at fremme menneskerettighederne i dets fredsbevarende aktiviteter”.

Rapporten er især kritisk over for indsatsen i Somalia. FNs opgave i Somalia var angiveligt, at “bruge alle nødvendige midler til så hurtigt som muligt at skabe sikre omgivelser for humanitære hjælpeoperationer”.

Hjælpearbejde stoppet

Men FNs tilstedeværelse i Somalia har ført til det modsatte. Ifølge Amnesty’s rapport medførte FN-troppernes jagt på general Aideed, at det humanitære arbejde i Somalias hovedstad Mogadishu gik helt i stå fra juni 1993.

FNs indsats sættes i relief af det faktum, at FN i 1993 brugte ti gange så meget på den militære indsats i Somalia som på den humanitære.

Det står i stærk modsætning til situationen i det nordvestlige Somalia.

Her er det lykkedes for den lokale administration at forbedre sikkerheden og skabe bedre muligheder for den humanitære indsats – men det er sket uden FN-troppernes hjælp.

Civile dræbt

Indsatsen i Somalia har også haft store menneskelige omkostninger. Ifølge Amnesty International er “adskillige hundrede somaliere, herunder mange kvinder og børn, blevet dræbt”.

En anden rapport, som er citeret i New York Times, hævder, at de amerikanske tropper i Somalia har dræbt eller lemlæstet op mod 10.000 somalier i 1993, heraf var to tredjedele kvinder og børn.

Der er ikke tale om nødværge eller “nødvendig magtanvendelse”. I flere tilfælde har amerikanske tropper angrebet skoler, hospitaler og menneskemængder med helikoptere, hvilket har kostet mange dræbte.

Belgiske faldskærmssoldater er blevet anklaget for mord, tortur og overgreb på somaliske indbyggere, hvilket har ført til militære retssager i Belgien.

Også i Canada og USA har de militære domstole været i arbejde, og det understreger, at der i mange tilfælde ikke er tale om selvforsvar.

Indespærret

Desuden har FN-tropperne taget hundredvis af somaliere til fange, og mod slutningen af 1993 havde mindst otte siddet indespærret i over fire måneder uden at være præsenteret for en anklage.

“Det er politiske fanger, som nægtes kontakt med advokat, familie og venner.

De holdes indespærret under uholdbare forhold og får kun i ringe omfang tilbud om frisk luft og medicinsk tilsyn,” har en kilde fra Røde Kors udtalt til det norske telegrambureau NTB. Ifølge FN er der blot tale om personer, som er inde til forhør.

Amnesty International kritiserer også, at der ikke er nogen overvågning af FNs aktiviteter. I rapporten fastslås, hvad der virker som en selvfølge, at “FN-personel burde rette sig efter FNs egne regler”.

Den er også gal med FN-tropperne andre steder. I Mozambique anklages FN-soldater for seksuelt misbrug af børn. En intern FN-rapport beretter om, at FN-styrker i Bosnien er involveret i sortbørshandel, og ifølge Amnesty International er der også tilfælde af voldtægt og tvungen prostitution.

Amnesty International kritiserer også FNs rolle i en lange række andre lande, bl.a. Angola, Haiti, Liberia, Rwanda og Sydafrika.

Flere artikler fra nr. 100

Flere numre fra 1994

Se flere artikler om emnet:
FN

Se flere artikler af forfatter:
Martin B. Johansen

Siden er vist 1366 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside