Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 113 – Marts 1995 – side 13

Et spark mod nazisme

Martin B. Johansen

Eric Cantona, fodboldspiller i Manchester United, udskriges som “madman” i den engelske presse efter sit overfald på en tilskuer. Den danske sportspresse har fulgt tråden op.

Men de fortæller ikke, at tilskueren ikke var en tilfældig person, men en kendt nazist, som i løbet af kampen havde tilsvinet Cantona med racistiske fornærmelser.

Tilskueren er kendt, fordi han har deltaget i et overfald på et anti-racistisk møde i den engelske by Croydon. Han har også en dom for et overfald på en indvandrer.

Pressen beskriver volden på tilskuerpladserne som rene bølleoptøjer, foranstaltet af unge arbejdsløse med dårlig opdragelse. Men det er nazistiske organisationer, der står bag meget af hooliganismen. Gennem vold, optøjer og hetz mod farvede fodboldspillere forsøger de at skaffe sig tilhængere.

Det var helt tydeligt, da landskampen mellem Irland og England i februar blev afbrudt på grund af slagsmål på tilskuerpladserne. Grupper af nazi-bøller heilede foran kameraerne.

Med bannere, plakater og tilråb viste de fra start, at de ønskede at fremprovokere ballade. I centrum for volden stod den britiske nazigruppe, Combat 18, hvis leder frejdigt erklærede, at de var ligeglade med kampen – de var der kun for at slås.

Man kan ikke bortforklare hooliganisme som uansvarlige og desperate unge arbejdsløses værk. Arrestationerne efter Irland-England viste, at der var adskillige velhavere og ‘respektable forretningsmænd’ imellem. Ikke just unge arbejdsløse, men aktive nazister og racister.

Cantona er ingen bølle. Han er tværtimod en fremragende fodboldspiller. Han maler, skriver digte og læser filosofi. Hans overfald på den nazistiske tilskuer er ikke en 'miskreditering af idrætten', men et befriende brud på det traditionelle billede af idrætsfolk som tomhjernede levende reklamesøjler.

Billedtekst:
Hooliganisme skyldes ikke unge arbejdsløse, men er derimod bevidste provokationer fra nazisternes side.

Flere artikler fra nr. 113

Flere numre fra 1995

Se flere artikler af forfatter:
Martin B. Johansen

Siden er vist 1125 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside