Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 119 – September 1995 – side 6

Landminer

Regeringens hykleri

Martin B. Johansen

For regeringen er profit vigtigere end et forbud mod landminer.

Hykleriet om et dansk militær, der står for fred og nedrustning, blev demonstreret, da det viste sig, at tidligere regeringer tillod USA at have atomvåben på Thule-basen.

Nu viser hykleriet sig også på et andet punkt: Den danske regering vil sammen med USA præsentere et forslag, som fortsat tillader produktion og eksport af landminer. Det sker i forbindelse med FN-konferencen om de såkaldt “inhumane” våben i Wien sidst i september.

En lang række lande har ellers skrevet under på et forslag, der skal forbyde landminer.

Miner kan ikke kende forskel

Regeringen mener selv, at miner kan anvendes “forsvarligt”. Men miner kender ikke forskel på civile og soldater. Siden 1975 er omkring 1 million mennesker dræbt eller lemlæstet af miner – heraf var omkring 80% civile. I alt er der udlagt mellem 65 og 100 millioner miner på Jorden.

Regeringens holdning skyldes, at danske virksomheder er involveret i fremstilling af miner. En af de største – Ammunitionsarsenalet i Frederikshavn – er endda ejet af Forsvarsministeriet. Blandt andet produceres de berygtede “anti-personelminer”, der er beregnet på at lemlæste personer.

Profit er vigtigere end menneskeliv

Den danske militærpolitik bliver afgjort af to ting: hensynet til USAs interesser og hensynet til danske virksomheder. Således deltager virksomhedsledere jævnligt som observatører ved militære øvelser. “Vi har Forsvaret som kunde, og derfor er det vigtigt, at vi følger med i, hvordan forsvaret arbejder,” udtaler den administrerende direktør for Datacentralen.

Flere artikler fra nr. 119

Flere numre fra 1995

Se flere artikler af forfatter:
Martin B. Johansen

Siden er vist 953 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside