Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 153 – 26. februar 1997 – side 8

USAs forlængede arm i Baltikum

Charlie Lywood

Dansk militær skal i NATO sikre vestlig kapitals investeringer i Østeuropa. Derfor kommer Clinton på besøg i Danmark d. 21. marts.

Clintons besøg i Danmark 21. marts har fået politikere og kommentatorer ned på knæ i ærbødighed. I følge danske politikere er den kolde krig slut, og NATO spiller nu en ikke nærmere defineret fredelig rolle i verden.

Danske politikere jubler over muligheden for, at Danmark som “et lille ufarligt og fredeligt land” kan spille en nøglerolle i NATOs udvidelse mod øst.

Baltiske lande

Men dansk politik i forhold til de baltiske lande har ikke “fredelig sameksistens” som formål. Den skal sikre økonomiske og militære resultater. Danske firmaer er kommet først til fadet med investeringer i de tre Baltiske lande. For allerede i 1990 omgik Uffe Elleman som udenrigsminister det sikkerhedspolitiske flertal i folketinget og anerkendte de tre baltiske lande, inden de havde fået tilkendt selvstændigheden fra det svækkede russiske imperium.

Dansk millitær fik kommandoen over den fælles skandinavisk-polske FN styrke, som overvåger Dayton fredsaftalen i Jugoslavien. Også her er vigtige investeringsområder på spil, og millitær kontrol er nødvendig for at kunne udnytte dem.

Clintons besøg er USA’s anerkendelse af den danske millitære indsats i Jugoslavien og af holdningen til de baltiske landes indlemmelse i NATO, og til udvidelsen mod øst.

Men det et farligt spil, der er i gang. NATO forsøger at gennemføre den gamle drøm som militært ikke kunne lade sig gøre før 1989 – at rulle Ruslands millitære indflydelse tilbage til tilstanden før anden verdenskrig. Det er nødvendigt for at vestlige firmaer kan udnytte Østeuropa maksimalt.

De økonomiske forudsætninger for, at Østeuropa kan blive en guldgrube for multinational kapital, er gennemført, men der mangler en stabil militær overvågning. Både mod den indre fjende – arbejderklassen – og mod et fremtidigt Russisk herredømme.

Isenkram

Den rolle skal NATO spille. Derfor gør det ingenting, at udvidelsen mod øst kommer til at koste 200 milliarder kroner i militært isenkram. Pengene kommer ind igen via jointventures med vestlige firmaer og fremtidige militære ordrer hos Boeing.

Danmark kan, hvis Polen optages i NATO i 1999, placere sig som den mest sandsynlige base for Østersøens kommando i NATO. Centralt er flybase Karup og undergrundsbunkeren “Bunker 7” i Finderup ved Viborg.

Det er kun Danmark, som fremfører kravet om de baltiske landes optagelse i NATO, men selv om landene ikke bliver optaget i NATO, så fastholder forsvarsminister Hans Hækkerup, at de kan “blive knyttet til NATO’s kommandostruktur. Til de relevante NATO-hovedkvarterer”. Altså Danmark.

Men faren for en ny militær konfrontation med Rusland er overhængende. USA’s udenrigsminister Allbright kan ikke bare overtale Jeltsin. Den herskende klasse i Rusland er ikke parat til betingelsesløs overgivelse til de vestlige imperialistiske kræfter med Danmark som den mest energiske.

Danmarks grådige aggressivitet er med til at gøre verden endnu mere usikker. Derfor skal Clinton ud af Danmark og Danmark ud af NATO.

Billedtekst:
NATO’s udvidelse mod øst kommer til at koste 200 milliarder kroner i militær træning og nye dræbermaskiner.

Flere artikler fra nr. 153

Flere numre fra 1997

Se flere artikler af forfatter:
Charlie Lywood

Siden er vist 989 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside