Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 182 – Maj 2000 – side 4

Verdensbankmøde, Washington

Arbejdere i USA kæmper mod kapitalismen

Rikke Holm

I hele ugen op til Verdensbankens møde i Washington den 16. april organiserede aktivister over det meste af USA møder, teater og protester imod Verdensbanken, IMF og den globale kapitalisme.

Dette karneval mod kapitalismen kulminerede søndag den 16. april med 35.000 i demonstration i Wahington DC. De antikapitalistiske demonstranter var sorte og hvide, gamle og unge, fagforeningsmedlemmer og arbejdere, miljøforkæmpere og studerende – mange af dem folk, der enten selv havde deltaget i – eller var blevet inspireret af de store protester mod WTO i Seattle i november.

Brutalt politi mod demonstranterne

Demonstranterne blokerede alle gaderne i nærheden af Verdensbanken fra kl. 4 om morgenen. Men også politiet var på plads i deres robocopudstyr med tåregaskanoner, armerede vogne og skarpladte våben. Politibilerne måtte eskortere de godt 2.000 finansministre og økonomer ind i Verdensbankens bygning.

Som en af demonstrationsarrangørerne sagde: “Vi har sat deres institutioner under belejring. De var nødt til at militarisere USAs hovedstad for at få de delegerede igennem. – Det viser, hvad IMF og Verdensbanken står for. De vælger partnerskabet med politi og militær imod masserne over hele verden.”

“Det bedste er, at hele bevægelsen er på vej mod venstre igen. Alt dette er noget helt nyt. Jeg håber, det bliver ved med at vokse. Fagforeningsmedlemmerne i USA tog ikke rigtig del i kampene i 60’erne, men vi er her nu. Dette kommer til at forandre USA. Jeg kan mærke det.”

- Lockoutet metalarbejder Don Kegley

Selvom politiet gik brutalt til værks og arresterede 600 demonstranter allerede om lørdagen, lod aktivisterne sig ikke skræmme.

Antikapitalister

Metalarbejder Carol Ford-Duncan pegede på aktivisterne, der havde lænket sig sammen på Pennsylvania Avenue, og udbrød:

“Jeg er vildt stolt af disse mennesker. Det er vores alle sammens fremtid, det gælder. Alt for mange mennesker dør pga. Verdensbankens magt. Der er ingen grænser, når det kommer til dette – jeg er med mine brødre og søstre overalt. Vi har et mål nu: vi er alle antikapitalister.”

Den store modstand mod WTO, IMF og Verdensbanken viser, at folk har fået nok af kapitalismens barbari. At protesterne finder sted i USA – i kapitalismens hjerte – gør dem kun endnu vigtigere, og de viser, at den herskende klasse over hele verden bør ryste i bukserne, fordi de vil komme til at føle den antikapitalistiske vrede uanset, hvor de mødes for at lave deres beskidte aftaler.

Som maskinarbejder og fagforeningsaktivist Tom Dunne sagde: “Dette er den amerikanske arbejderklasse, der er ved at vågne op. Folk begynder at indse, at det er tid til klassekrig.”

 

Flere artikler fra nr. 182

Flere numre fra 2000

Se flere artikler af forfatter:
Rikke Holm

Siden er vist 942 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside