Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 182 – Maj 2000 – side 5

Skrot det nationalistiske nej

Det er vigtigt at tage skarpt afstand fra den nationalistiske EU-modstand, der kommer mest ekstremt til udtryk i Dansk Folkepartis nationalchauvinisme, men som også ses hos andre EU-modstandere.

Nationalismen tilslører klasseforskellen mellem dem, der sidder på den økonomiske magt – og dermed har den reelle magt – de kan bestemme, hvad og hvordan der skal produceres – og så alle os andre, der må sælge vores arbejdskraft for at have til husleje, mad m.m.

Nationalismen, som vi har set florere langt over kvalmegrænsen ved dronningens fødselsdag, er et effektivt redskab til at sikre den interne ro i et land.

Den skaber forestillingen om, at vi har fælles interesser på tværs af klasser, at vi er en stor familie.

Desuden er nationalismen et effektivt redskab, når den herskende klasse skal have befolkninger til at gå i krig mod hinanden, selvom krigene handler om at forsvare den nationale kapitals interesser.

Fjenden fremstilles som barbarer, nye Hitlere, mens tusindvis af soldaters liv sættes på spil for at sikre adgang til billig olie i Mellemøsten eller sikre kontrol over det strategisk vigtige Balkan.

Dansk Folkepartis national-chauvinistiske argumenter er lige så meget et angreb på almindelige menneskers levevilkår og velfærd, som EU er.

Det nationalistiske nej styrker kapitalismen, derfor afvis det nationale nej!

Flere artikler fra nr. 182

Flere numre fra 2000

Siden er vist 873 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside