Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 188 – December 2000 – side 10

Operation Dagsværk

Uddannelse til unge sigøjnere

Niels Henrik Jespersen

Den 8. november lagde omkring 20.000 gymnasieelever bøgerne på hylden, og brugte en dag på at tjene penge til Operation Dagsværk, der i år støtter et uddannelsesprojekt for unge romaer (sigøjnere) i Makedonien.

Udover indsamlingen, var det at sætte søgelys på romaernes levevilkår et vigtigt mål for aktionen.

Levestandarden i Makedonien er blevet halveret siden 1991, og arbejdsløsheden er i dag på 40%, hvilket er den højeste i Europa.

Selv om Makedonien ikke var direkte involveret i krigen på Balkan, fik NATO’s bomber mod Serbien ødelæggende konsekvenser, både fordi det blev umuligt for Makedonerne at handle med serberne, men især fordi landet modtog 350.000 flygtninge efter at NATO indledte deres bombarde-menter i Kosovo. De økonomiske og sociale problemer har især ramt romaerne, som i forvejen er en diskrimineret og fattig gruppe. Næsten ingen romaer har et fast arbejde, og flertallet af de unge færdiggør aldrig grundskolen, og er derfor ikke selv i stand til at finde et arbejde.

De ca. 5 mio.kr., Dagsværk har samlet ind, skal bruges på at bryde den negative cirkel, og sikre at tusindvis af unge romaer får sig en uddannelse og derefter et job.

“Det er en fed måde at støtte et folk, der gennem hele historien har været udstødt. Og så får vi samtidig en god oplevelse ud af det.”

Anne Geertsen,
Aabenraa Gymnasium

“Vi gør det for at støtte en god sag. At tage en dag ud af sig eget uddannelsesliv, for at give en hel uddannelse til andre, der ikke er lige så priviligerede som os, er et godt koncept. Her i landet er vi jo heldige i og med, at vi kan få en gratis uddannelse.”

Anne Louise Carstens,
Falkonergårdens Gymnasium

Billedtekst:
Fordi romaerne alle steder bliver diskrimineret og udsat for racisme, valgte Operation Dagsværk i år at støtte deres sag.

Flere artikler fra nr. 188

Flere numre fra 2000

Se flere artikler om emnet:
Gymnasielever

Se flere artikler af forfatter:
Niels Henrik Jespersen

Siden er vist 1193 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside