Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 269 – 16. maj 2007 – side 8

Soldater udtaler

Krigen i Irak er tabt

Martin B. Johansen

I august bliver de danske tropper i Irak trukket hjem. Officielt sker det, fordi “opgaven er løst“ med rimelig succes, og fordi magten i Basra-området, hvor danskerne holder til, nu kan overgives til irakerne.

Det kniber imidlertid med troværdige oplysninger om, hvad der egentlig foregår i området, og hvem der egentlig skal overtage magten. Meget kunne tyde på, at de danske tropper trækkes hjem for ikke at blive udsat for et militært stormløb fra modstandsbevægelsen.

I Information har Jørgen Dragsdahl således kaldt tilbagetrækningen for et “maskeret nederlag“, fordi det efter alt at dømme bliver militser, som vender sig imod den USA-venlige regering i Bagdad, der overtager kontrollen i hele det sydlige Irak.

Samtidig er det ikke lykkedes at opbygge et statsapparat, der lever op til ønskerne om rettigheder til mindretal, og som afspejler visionen om et moderne, tolerant Irak.

For at demonstrere, hvor godt det gik, besøgte forsvarsminister Søren Gade sidst i april den danske lejr. Blot for at opleve midt under en tv-optagelse, at lejren blev beskudt af en granat, og han måtte for åben skærm kaste sig i dækning.

En dansk besættelsessoldat gav denne kommentar til situationen i Ekstra Bladet:

“Det, forsvarsministeren har oplevet, er småting i forhold til hverdagen for de danske soldater, der er i Irak. Siden de engelske styrker blev trukket ud af selve Basra er det gået helt amok. Vi bliver beskudt med op til 20-30 raketter om dagen, og det er et mirakel, at der ikke er slået flere ihjel.“

Kort tid efter blev denne frygt bekræftet, da en bombe dræbte en og sårede fem soldater i den danske bataljon.

I en engelsk avis har den menige soldat, Paul Barton, fortalt, at britiske tropper i Basra-området var blevet jaget ud af Irak af en mere og mere veludrustet modstandsbevægelse.

“Situationen er ude af kontrol. Vi formodes at være fredsbevarende, men der er ingen fred at bevare. Der er borgerkrig, vi er fanget i midten og er under angreb nat og dag,“ udtalte han. “Efter min mening er vi inde i slutspillet. Vi mister fire soldater om måneden, og det bliver ikke bedre.“

Han fortsætter: “Vi gemmer os og bliver angrebet tre eller fire gange om dagen. Fra slutningen af januar til marts var vi i belejringstilstand. Hver gang, vi sendte en patrulje uden for lejren, blev den enten beskudt eller sprængt i luften af en vejsidebombe.“

Den amerikanske oberstløjtnant Paul Yingling, skriver i majnummeret af US Armed Forces Journal om, at USA for anden gang i en generation står over for at blive besejret af oprørere. Som årsag til det truende nederlag peger han på, at militæret har underspillet den voksende modstand mod besættelsen:

“Af årsager, som fortsat er uklare, undervurderede USA’s officerskorps fjendens styrke, de overvurderede, hvad den irakiske regering og sikkerhedsstyrker magtede, og de undlod at forsyne Kongressen med en troværdig bedømmelse af forholdene i Irak.“

Flere artikler fra nr. 269

Flere numre fra 2007

Se flere artikler af forfatter:
Martin B. Johansen

Siden er vist 1615 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside