Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 307 – 7. marts 2011 – side 4

Svend Espensen 1955-2011

En kronikør og aktivist er gået bort

Charlie Lywood

Svend Espensen kunne man ikke undgå at rende ind i, hvis man var blot en lille smule aktiv på venstrefløjen. Alligevel lærte jeg ham først at kende rigtigt i foråret 2003, da det store mobiliseringsarbejde mod Irakkrigen blomstrede op overalt i København.

Svend, som også havde turneret Europa tyndt i de forskellige anti-globaliserings demonstrationer oven på Seattle 1999, boltrede sig i, at venstrefløjen endelig havde fået fat i lidt bredere kredse af mennesker, som faktisk gik på gaden i tusindtal for at forhindre krigens rædsler.

Senere havde jeg den fornøjelse at indgå i tæt samarbejde med ham i Stop Bush-kampagnen, da vore veje krydsedes i Gladsaxe, og vi i fællesskab bankede en lokalgruppe op, som gik på gaden for at få folk ud af deres huse mod Bush og Foghs klamme venskab.

Han var altid med på forskellige happenings og, ud over at klikke lystigt med fotografiapparatet, kunne han sagtens svinge en pensel og dele løbesedler ud.

Politisk var Svend i udgangspunktet skeptisk overfor IS og mente, at vi var nogle fæle bolshevikker, som blot pønsede på at frarøve bevægelsen sine sejre for ”partiets” skyld. Denne sunde skepsis blev efterhånden afløst af en respekt for det arbejde, som IS leverede. Ikke blot i den anti-kapitalistiske bevægelse ved årtusindskiftet, men også senere i de ovennævnte mobiliseringer.

Han blev aldrig enig i vores ideologiske grundlag, men nærmere en slags ”fellow traveller”, vil jeg godt tillade mig at kalde ham. Han leverede derudover mange fantastiske billeder til denne avis. Dem kommer vi til at savne.

Men savnet er selvfølgelig først og fremmest savnet af manden Svend og hans varme og optimistiske syn på livet. I hvert fald udadtil og over for andre. Alene med sig selv var det nok en anden historie. For os der kendte ham som aktivist, fotograf, kammerat og samtalepartner, er savnet stort.

Det syntes mange andre også, da ca. 300 mennesker satte hinanden stævne fra alle dele af venstrefløjen lørdag d. 26. februar og gik i en ”forstyrrende” demonstration til ære for Svend i Nørrebros gader. Det var en værdig og rørende salut til en respekteret kammerat, som viede sit liv med hud og hår til kampen for en anden og bedre verden.

Han ville nok med Joe Hills ord sige til os, hvis han kunne: ”Sørg ikke, organisér!”

Ære være hans minde.

Flere artikler fra nr. 307

Flere numre fra 2011

Se flere artikler af forfatter:
Charlie Lywood

Siden er vist 2110 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside