Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 333 – 5. november 2013 – side 12

Interview med journalist Jørgen Dragsdahl

Kampen om den kolde krig

Charlie Lywood

Socialistisk Arbejderavis har interviewet Dragsdahl i hans hjem i Pederstrup ved Ballerup om konsekvenserne af dommen.

Østre Landsret har omstødt Svendborg Byrets dom i injuriesagen mellem Jørgen Dragsdahl og Bent Jensen. Retten erkendte at koldkrigsforskerens postulat om, at den tidligere journalist for Information, Jørgen Dragsdahl, skulle have været “påvirkningsagent” for KGB (den russiske sikkerhedstjeneste i Sovjet-tiden) var “ærekrænkende”.

Selvom Bent Jensen ifølge retten ikke førte sandhedsbevis – altså ikke har bevist, at det, han påstår, er sandt – er Jørgen Dragsdahl alligevel blevet dømt til at betale 600.000 kr. i sagsomkostninger, fordi Bent Jensen angiveligt kunne have troet, hans påstand var korrekt, og som debattør, forsker og professor har en “udvidet ytringsfrihed” i forhold til Den Europæiske Menneskerets lovgivning. 

Hvorfor valgte du at anlægge sag mod Bent Jensen for injurier tilbage i 2007?

For det første, fordi jeg er rundet af en familie af frihedskæmpere, og jeg synes, at 1930’erne viste, at alt for mange i alt for lang tid vendte det blinde øje til nazismen og antisemitismen. Hvis man havde været mange nok, som tog kampen op, kunne man måske have forhindret katastrofen.

Jeg mente, at koldkrigsdebatten var blevet overtaget af ekstremister fra højrefløjen. Det er Bent Jensens postulater mod mig en del af.

Jeg ønskede at inddrage domstolen for at få en mere lødig debat. Jeg fik også en klar opfordring fra jurister om at prøve sagen af. ’Drag ham til ansvar for, hvad han har sagt’, var opfordringen.

Og så synes jeg, at jeg har en forpligtelse overfor mine læsere i forhold til, at de ikke skal gå rundt og tro, at jeg har fyldt dem med løgn fra KGB, men at det, jeg skrev og skriver, bygger på velunderbyggede facts og analyser, men at jeg naturligvis har talt med modparten.

Hvad tror du, dommen har af politisk betydning?

Østre Landsrets dom har reelt styrket det ekstreme højre, som Bent Jensen er en del af. Den her dom vil de bruge i deres magtspil om at genskrive historien om Den Kolde Krig.

Bent Jensen har, sammen med præsterne fra Dansk Folkeparti, Ole Hasselbalch (tidligere formand for Den Danske Forening, red.), Lars Hedegaard (formand for Trykkerfrihedsselskabet, red.) og Bent Blüdnikow (kultur- og debatredaktør, Berlingske Tidende, red.) en revolutionerende dagsorden, på samme måde som det ekstreme højre i USA.

De har forsøgt, specielt efter murens fald, at trække tråde tilbage til samarbejdspolitikken under besættelsen, over Den Kolde Krig til muslimsk indvandring i dag, hvor ”nogen” står som landsforrædere.

Ved at angribe mig tror de, at de kan ramme dem, som i 1980’erne stod for afspændingen og det såkaldte alternative, sikkerhedspolitiske flertal. Herigennem kan dem, som kritiserede ubetinget loyalitet til NATO, fremstilles som landsforrædere. Til dette formål forsøger de at kvæle mig gennem økonomisk ruin.

Men sagen er større end mig, og derfor skal de mødes med en appel til Højesteret. Vi må slås med de midler, vi har. Men vi har brug for hjælp.

Hvad mener du med større end dig?

Her har vi en statsfinansieret forsker, som får sin ytringsfrihed prioriteret over min. Og husk, at det var Venstre og Konservative, som fik Bent Jensen ansat som formand for et institut til at granske Den Kolde Krig.

Altså staten, med Anders Fogh Rasmussen i spidsen, udvælger en forsker som Bent Jensen og udstyrer ham med særlige privilegier og særlig adgang til klassificerede dokumenter i hemmelige arkiver for at bevise en bestemt, historisk analyse. For at kunne slå sine politiske modstandere oven i hovedet med den.

Kære venner, det kender vi fra et diktatur. Dem, som er vældig begejstrede for en udvidelse af ytringsfriheden, skulle tænke over, at det betyder, at man ikke mere skal føre bevis for sine påstande. Kritiske journalister eller andre, som måtte bevæge sig ud i en offentlig debat, kan svines til uden videre. Og hvis du vover at klage over behandlingen, så fører det til økonomisk ruin.

Her er beviset for, at hvis man stikker hoved frem, så får man det hugget af. Men ytringsfrihed er tænkt som den magtesløses, de fattiges, værn mod Staten og magthavere – ikke de stærkes ret til at tryne andre.

Hvorfor tror du, at den ekstreme højrefløj har været specielt ud efter dig? Er det fordi, de mener, at du stod bag det alternative, sikkerhedspolitiske flertal i 1980’erne?

Det er en vild overdrivelse at påstå, at jeg skulle have haft en sådan magt i 1980’erne. Socialdemokratiet havde deres egne dagsordener og fora, de diskuterede i på europæisk plan. Jeg har højst kvalificeret debatten. Der var mange andre, som skrev om, at det var muligt, at finde andre veje end at fortsætte med koldkrigens ”ikke-dialog”.

Men Bent Jensen har nok haft et specielt had til mig, eftersom jeg afslørede Jyllands-Postens støtte til jødeforfølgelser i 1930’erne i nazi-Tyskland. Det var i forbindelse med, at han skrev en leder i Jyllands-Posten, hvor han var ansat som debattør i 1990’erne, om forrædere (altså mig), der under Den Kolde Krig, rendte fjendens ærinde.

Jeg advarede direkte Jyllands-Posten mod at fortsætte ud af en ekstremistisk tangent med Bent Jensen som skribent, når man nu kendte til avisens sorte fortid. Det har han aldrig glemt.

Jeg har altid forsøgt at svare det ekstreme højre med argumenter, men de er ligeglade med argumenter. De forsøger blot at tegne nogle meget ensidige billeder af verden. I 1980’erne var venstrefløjen forrædere under Den Kolde Krig.

I dag er venstrefløjen forrædere, når de forsvarer integration og muslimer. Sådan er deres logik. De skal bekæmpes. Og det skal være en sag for hele den organiserede venstrefløj, som jeg synes, har været fraværende i denne henseende.

Links til hans hjemmeside og støtte-foreningen:
 
www.jorgendragsdahlforeningen.dk
www.dragsdahl.dk 

Flere artikler fra nr. 333

Flere numre fra 2013

Se flere artikler af forfatter:
Charlie Lywood

Siden er vist 2218 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside