Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 352 – 1. maj 2016 – side 4

Panama-papirer

Skattesnyd er en del af det kapitalistiske system

Charlie Lywood

Afsløring af omfattende og systematisk skattesvindel blandt de rigeste og mægtigste har medført forargelse verden over fra politikere, som nu vil “gøre noget”.

Nordea-bank

Men det er de selvsamme politikere, som har skabt et system, hvor disse svindelnumre er mulige. Og hvor hæderkronede banker verden over medvirker til det. Og det er helt bevidst.

Som den amerikanske finansanalytiker Howard Silverblatt siger: “Enhver dollar, som er sparet på skat, er en dollar mindre, du behøver at tjene ved salg. Der er rigtige penge.

”Med Nordea-bossen, svenskeren Björn Wahlroos’ ord:“Cirka 80 % af folk er idioter... finanssektoren er en tunnel, der tager penge fra idioter til folk, der er bedre med penge.”

45 pct. af den globale produktion

Gennem denne “tunnel” er formuer til de rige taget fra alle os andre. Omfanget er næsten ikke til at fatte. De skjulte formuer i alle skattely er ca. 45 pct af den globale produktions værdi. Eller 35.000 kr. pr. person i verden.

I 2014 afslørede efterforskningen af LuxLeaks-sagen, at multinationale selskaber stort set ikke betaler skat i Europa, fordi de benytter sig af datterselskaber i Luxembourg.

Tunnelen betjenes og vogtes af banksektoren – fra Deutsche Bank til HBSC (Storbritannien) til Nordea i Norden. Bagved “tunnel-vogterne” er stater og politikere, som åbenlyst tillader det. Først og fremmest gennem deres egne skattely.

Panama er kun nr. 15 over lande, som driver skattely.

Schweiz topper, men Storbritannien og USA kommer lige bagefter som nummer 2 og 3. Og alle disse transaktioner og smuthuller holdes hemmelige for offentligheden. Kun ved whistle-blowing kommer det til vores kendskab.

Ræs mod bunden

Men også gennem deres indbyrdes konkurrence om at tilbyde de laveste skatteprocenter. Irland har kun 12 pct. i selskabsskat, mens Storbritannien har annonceret, at man vil sænke den til 17 pct.

I 1950’erne betalte selskaber en effektiv skatteprocent på ca. 45 pct. af profitterne i G7 landene. I dag er den effektive skatteprocent under 25 %, og faldende.

Til sammenligning betaler arbejderklassen i de samme lande omtrent det samme i skat, som de altid har gjort – ca. 35 pct. i effektiv skat af indkomsten.

Ud over grådighed er der en rigtig god grund til, at skattesystemet favoriserer selskaberne og de rige: At tvinge skattebyrden ned har en udligningseffekt på grund af faldende profitrater i de store økonomier. Trenden er klar. Selskaber beskattes mindre for at bevare deres profitabilitet.

45 milliarder i skjul

I Danmark kan vi se præcis de samme tendenser. Regeringens politik (og den tidligeres) bygger på, at rige mennesker og selskaber skal betale mindre så Danmark bliver mere attraktivt at investere i.

380 danskere havde 45 milliarder kroner skjult i Luxembourg i 2014. Samtidig slækkedes kontrollen i SKAT.

Resultatet er, at mindst 9 milliarder kroner er forsvundet. Disse tal sætter tallet om 6,4 milliarder kroner til flygtninge over de næste 4 år i relief.

Korruption – en del af systemet

Offshore-skattetænkning er optrappet siden crashet i finansverden og den underliggende økonomiske verdenskrise, der startede i 2007-8.

Storbanker og multinationale selskaber gik sammen om at reorganisere og gør offshore sektoren mere effektiv.

Fx har finans-giganten JPMorgan 50 underselskaber i Bahamas og Bermuda. Mens franske storbanker som BNP Paribas og Credit Agricole specialiserer sig i at kunne danne “hurtige” udenlandske selskaber inden for 48 timer.

En del af grunden til dette er, at der skabes store formuer, som ikke investeres. For eksempel var der 0 vækst i investering i Danmark i 2015.

Man opbevarer penge, for at vente til investeringer giver bedre afkast. Imens kan man unddrage sig skat af sin formue.

Korruption er ikke “bad business” – det er sådan, business er. Det er en integreret del af det kapitalistiske system.

Se også:
SAA 352: Panama-papirer: Tag magten fra de rige snyltere
SAA 352: Det mener vi: Vi har brug for et andet system
SAA 352: Ydmyghed har aldrig været den skattesvindlende overklasses største styrke
SAA 352: Nordea: Cirka 80 pct. af folk er idioter
SAA 352: Overklassens svar på skattelyskandalen

Flere artikler fra nr. 352

Flere numre fra 2016

Se flere artikler af forfatter:
Charlie Lywood

Siden er vist 1207 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside