Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 352 – 1. maj 2016 – side 4

Panama-papirer

Tag magten fra de rige snyltere

Charlie Lywood

Socialister har altid hævdet, at det kapitalistiske system og de stater, som understøtter det, beriger et mindretal og frarøver det store flertal frugterne af deres arbejdskraft.

Påstanden er i dag langt mere troværdig med afsløringerne af de riges skatteunddragelse og politikernes delagtighed. Grundlæggende stjæler de rige og de mægtige fra os. Det skal vi diskutere med folk.

Politikere verden over har indrettet et system, som tilskynder til det. Det gør de ved at oprette disse skattely, som i alt væsentligt er de rige landes opfindelser, som svage og fattige stater lægger geografi til.

De laver regler, som beskytter disse skattely under henvisning til privatlivets fred. De retsforfølger whistleblowers og journalister – som Luxembourg gjorde i kølvandet på LuxLeaks i 2014.

Omfanget er enormt

Omfanget af skatteunddragelser og manglende investeringer i ting, som kan hjælpe verdens fattige og sultende og stoppe klimaændringer er enormt.

F.eks: Ifølge Tax Justice Network er ca. 250 milliarder kroner tabt i Storbritannien pga. skatteunddragelse (lovlige transaktioner mellem et selskab og dettes datterselskaber, så man betaler den mindst mulige skat).

Ca. 700 milliarder er tabt ved decideret skattesnyd, og yderligere 260 milliarder inddrages ikke pga. manglende ansatte i den britiske skatteforvaltning.

Tilsammen er det 1126 milliarder kroner. Oversat til danske forhold er det ca. 125 milliarder kr. eller 15 pct. af BNP og ca. 10 pct. af det offentlige budget i 2016.

De manglende investeringer

Hvad kunne vi ikke gøre med disse penge? Hvorfor skal vi spare på velfærd osv.?Socialister skal forklare, hvorfor der ikke investeres, men hamstres.

Det er grundlæggende fordi afkastet er for lille, og risikoen for høj. Derfor bruger de pengene på personlig luksus og “syr resten i madrassen” til en anden god dag.

Systemet er nemlig i krise og det er et af de groteske resultater.

Vores krav

Helt konkret skal vi kræve, at finanssektoren kommer under statslig og demokratisk kontrol, hvor medarbejderne i sektoren kan være vogter over ledelsens dispositioner.

Vi skal kræve, at SKAT får de ressourcer, der skal bruges (der er skåret 3.000 medarbejdere i SKAT over de sidste 10 år) til at gå efter selskaber og rige individer, der ikke betaler deres skat.

Og vi skal kræve, at regeringer aktivt går i gang med at stoppe alle skattely i verden.

Men hvis vi reelt skal gøre op med disse forhold, kræver det en anden måde at ordne vores sager på.

Det kræver, at arbejderklassen overtager kontrollen over produktionen fra den lille rige elite og gennemfører en demokratisk planøkonomi, som kommer alle til gavn. Det kalder vi socialisme.

Se også:
SAA 352: Panama-papirer: Skattesnyd er en del af det kapitalistiske system
SAA 352: Det mener vi: Vi har brug for et andet system
SAA 352: Ydmyghed har aldrig været den skattesvindlende overklasses største styrke
SAA 352: Overklassens svar på skattelyskandalen
SAA 352: Nordea: Cirka 80 pct. af folk er idioter

Flere artikler fra nr. 352

Flere numre fra 2016

Se flere artikler af forfatter:
Charlie Lywood

Siden er vist 816 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside