Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 362 – 15. januar 2018 (Kun online)

Østrig

Titusinder demonstrerer mod koalitionen af konservative og fascister

Tomáš Tengely-Evans

Omkring 70.000 antifascister gik på gaden i Wien mod den østrigske konservative/nazistiske koalitionsregering i lørdags (13. januar).

Banner: Nej til de sort-blå

Flygtninge og fagforeninger sluttede sig til marchen. På banneret står der “Nej til de sort-blå” (fascister og konservative), og nedenunder “Mod racisme, nedskæringer og højre-ekstremisme”.

Demonstrationen var en massiv fremvisning af trods – mindre end en måned efter, at koalitionen mellem det konservative ÖVP og det fascistiske FPÖ blev indgået. Omkring 10.000 demonstrerede dengang, så det er en stor forøgelse.

Demonstranter kom fra hele Østrig for at vise deres modstand.

Busser kom fra Gaz i sydvest og Linz i nord. Johanna, der var kommet fra Linz med en gruppe flygtninge, sagde: “Det var imponerende, det var blandet og mangfoldigt.”

Undergrunds-stationer var stoppet helt ud på aftenen med folk fra demonstrationen.

Syrere

En blok af afghanske og syriske flygtninge gik i spdsen for demonstrationen, og det største bifald på demonstartionen gik til en muslimsk kvindelig taler.

David Albrich, medlem af den østrigske revolutionære socialistiske gruppe Linkswende Jetzt (Venstredrejning Nu), var en af arrangørerne af demonstrationen. “Det var et stort fremskridt at få fagforeningerne og antiracisterne samlet [i den samme demonstration],” sagde han til Socialist Worker.

“Der var grupper af fagforeninger fra den private sektor, mange studerende og en blok af muslimer.”

Wien: Demo mod konservativ-nazistisk regering

Det store fremmøde er et løft før anti-fascister.
(Foto: Linkswende Jetz)

Den “sort-blå” koalition presser markeds-orienterede reformer og racisme mod flygtninge og muslimer igennem.

FPÖ’s fremgang blev hjulpet på vej af ÖVP, der førte en af Østrigs mest racistiske valgkampagner og gjorde fascistisk politik stueren.

Spændinger i koalitionen – og inden for FPÖ – kommer nu frem til overfladen. David forklarede: “De forsøgte med ‘chok-politik’ som Donald Trump ved at annoncere mange angreb mod forskellige grupper.”

“De håbede, at det ville skræmme bevægelsen, men i stedet er der nu konflikter inden for regeringen og 70.000 mennesker, der demonstrerer.”

Koncentreret

Fascisterne har udsendt signaler til deres tilhængere. FPÖ-indenrigsminister Herbert Kickl udløste forargelse i sidste uge, da han sagde, at asylansøgere burde være “koncentreret” på ét sted.

“Hvis ikke det er nazistisk retorik, så ved jeg ikke, hvad der er,” sagde en demonstrant.

De planlagte angreb på arbejdsløsheds-understøttelsen har forårsaget et tilbageslag blandt FPÖs tilhængere. David sagde: “Den fascistiske socialminister måtte gå på tv for at sige, at de ikke går videre med reformerne.”

“Herefter måtte FPÖ’s leder ud og sige, at de stadig kommer til at blive gennemført.”

Koalition

At FPÖ er i regering betyder ikke, at Østrig er blevet fascistisk. De har tidligere været i koalition i 1980’erne med det socialdemokratiske SPÖ og i 2000’erne med ÖVP.

Og det, at de er i regering, har betydet, at de har fokuseret på deres mere “respektable” side. David sagde: “Vi troede, at FPÖ og andre nazistiske grupper ville gå på gaden, men det står vi ikke over for – endnu.”

Det betyder ikke, at FPÖ vil falde sammen på grund af interne spændinger.
FPÖ's mål er fortsat at opbygge en massebevægelse, som kan smadre arbejderklassens organisationer og demokratiske rettigheder. De får selvtillid af at komme i regering.

Derfor planlægger antifascister en ny masseprotest den 26. januar, når FPÖ er vært for sit årlige bal.

Oversat fra Socialist Worker (UK) nr. 2587, 14. januar 2018 (kun online).

Flere artikler fra nr. 362

Flere numre fra 2017

Se flere artikler om emnet:
Østrig

Se flere artikler af forfatter:
Tomáš Tengely-Evans

Siden er vist 619 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside