Et hurtigt blik ud over verden viser os kaos og kriser, med tusindvis af små og større lommer af protester, modstand og oprør.

I Danmark har vi skandalen i Forsvarets Efterretningsvæsen, som har foregået i lang tid under skiftende forsvarsministre og regeringer – præcis som skandalen i SKAT. Sådan er den kapitalistiske stats væsen. Danske Bank afsløres gang på gang i snyd og bedrag i et sådant omfang, at den burde lukkes. 

http://socialister.dk/fe-skandalen-ulovlig-overvaagning-i-aarevis/

http://socialister.dk/staten-er-kapitalismens-stat/

Vi ser også, at “gamle” undertrykkelsesmekanismer fungerer i bedste velgående, når magtfulde mænd kræver deres “ret” over for yngre kvinder i udsatte positioner.

http://socialister.dk/metoo-anden-boelge/

Tilliden til, at den borgerlige stat og det borgerlige demokrati sikrer, at “få har for meget og færre for lidt”, svinder.

Forhåbningerne til den socialdemokratiske regering om en ambitiøs klimaplan og genopretning af velfærden svinder også ind. Det er ud til, at regeringen er pot og pande med erhvervslivet om en klimaplan.  Arne og nogle få andre fik et plaster på såret, og resten må knokle til de bliver 69 år, hvis de kan. 

http://socialister.dk/arne-er-genstand-for-en-af-danmarks-vigtigste-kampe/

At Socialdemokratiet trækker i land på valgløfterne er ingen overraskelse. Det kan det heller ikke være for Enhedslisten, som vi opfordrede til at stemme på ved valget i juni 2019. På klima- og velfærdsområdet vil de nok kunne hive små “godbidder” hjem, som de kan fejre. Men på udlændingepolitikken står Mette Frederiksen ikke tilbage for hverken Inger Støjberg, Pernille Vermund eller Pia Kjærsgaard. 

http://socialister.dk/racisme-og-diskrimination-fortsaetter-centrum-hoejre-staar-sammen/

Globalt set ser vi Black Lives Matter-bevægelsen i USA fortsætte med uformindsket kraft, og den bliver mødt af politi, militær og fascister. De Gule Veste var igen på gaderne i Frankrig den 12. september. International solidaritet med flygtningene fra den nedbrændte Moria-lejr på Lesbos vokser. Voldsomme skovbrande, denne gang i Californien, minder os om den klimakrise, vi er midt i.

Endelig fortsætter massedemonstrationer i Hviderusland, selvom Lukasjenko har fængslet eller deporteret lederne. 

http://socialister.dk/lukasjenko-er-presset-men-kun-arbjederklassen-kan-fjern-ham/

Der er brug for en revolution

De fleste protester og oprør starter med at fortælle politikere og magthavere, hvad der er problemet. Dernæst appellerer man til, at samme politikere skal gøre noget ved det. Vi har set tonsvis af dokumentation for stress og nedslidning på jobbet, børns dårlige trivsel og læring i skoler og daginstitutioner, ulighed i sundhed, konsekvenserne af klimakrisen og paradigmeskiftets negative virkning på flygtningenes liv. Der foregår utallige samråd i Folketinget, underskriftsindsamlinger, læserbreve, happenings, demonstrationer mv. Det er godt, og det skal fortsætte, men det flytter kun lidt, selvom det kan være starten på noget mere.

Den grundlæggende årsag til de mange kriser og det kaos, vi står overfor, er den måde, kapitalismen fungerer på:

Produktion for profit – ikke for behov. Krig og konkurrence om råstoffer, markeder og landområder i stedet for samarbejde og fordeling til gavn for mennesker og natur. Udbytning af arbejderklassen for at sikre væksten og profitten. Undertrykkelse for bedre at splitte os og fastholde kontrollen. 

Derfor må vi arbejde på, at modstand og oprør kan stoppe kapitalismens måde at fungere på og afskaffe den. Det kræver en revolution, og det kræver arbejdermagt, for at det kan lade sig gøre.

Det er Internationale Socialisters projekt. Deltag i vores møder og find ud af, om du skal være medlem.