
Bygningshåndværkere i Aalborg demonstrerer mod asbest
Benny Vinther Jensen, formand for 3F Aalborg skriver i Nordjyske:
“Hvis der er én by i Danmark, hvor vi ved, hvor farlig asbest er, så er det Aalborg.
I min generation findes der vel ikke én eneste, som ikke har haft familiemedlemmer, venner eller bekendte, som på en eller måde var ofre for asbest. Derfor er det en kæmpe skandale og en hån mod de ofre, at nordjyske håndværkere bevidst er blevet udsat for asbest under renoveringen af den tidligere tobaksfabrik på Badehusvej”.
Byggefagenes Samvirke har politianmeldt CW Obel Ejendomme, bygherrerådgiver Brix og Kamp A/S og samtlige entreprenører på byggepladsen, som tidligere har modtaget mange påbud fra Arbejdstilsynet.
En række brancheklubber demonstrerede foran arbejdspladsen for at vise deres solidaritet med kollegerne på Badehusvej. En del håndværkere nægtede at tage på arbejde, før sikkerheden omkring asbest blev bragt i orden.
3F Aalborg holdt derefter et stort fyraftensmøde om asbestens farlighed.
Nu har CW Obel Ejendomme fyret det firma, som stod for sikkerheden og overdraget ansvaret til et andet. Men politianmeldelsen står ved magt. Blot ét lille asbestfiber i lungerne kan udvikle sig til den dødbringende lungehindekræft.
Den 7. marts blev byggepladsen lukket af CW Obel Ejendomme, som fortalte i en pressemeddelelse at en af deres medarbejdere har snydt med asbestprøverne.
Alt for mange firmaer bryder loven, ser stort på sikkerheden og arbejdernes helbred. Først når aktive arbejdspladser og fagforeninger tager sagen i egen hånd, bliver de afsløret.

Bygningsarbejdere demonstrerer og strejker mod social dumping hos NOVO i Kalundborg
Murer og Murerarbejdsmændenes faglige klub skriver den 27.2:
“I dag har vi sammen med gode kammerater blandt tømrerne, vvs’er og stilladserne været til demonstration mod social dumping i Kalundborg! Novo Nordisk har gang i et byggeprojekt for milliarder, men hvor der også foregår massiv social dumping. Masser af virksomheder uden overenskomst, og så nægtes vores fagforeninger adgang til byggepladsen. Det er fandme ikke i orden. Derudover oplever flere store vvs sjak at blive udskiftet med vikarer, som går til langt lavere lønninger og arbejder langt mere end hvad der er normalt i branchen. Vi står klar til yderligere aktioner hvis ikke Novo tager sig sammen og får styr på social dumping.”
Der arbejder omkring 3000 på Novos byggeri i Kalundborg. Oprindeligt stod de lokale fagforeninger bag indkaldelsen til demonstrationen. De fik dog kolde fødder og indskrænkede sig til at dele kaffe og rundstykker ud til demonstranterne. Så det er flot, at solidariteten mellem fagligt aktive bygningsarbejdere sikrede en demonstration med omkring 150 deltagere og fin omtale i de lokale medier.
Konflikten omkring Novos byggeplads fortsætter. Fredag den 7. marts nedlagde VVS’ere rundt omkring på Sjælland arbejdet for at sætte en stopper for at deres arbejde bliver givet til vikarer og udsat for løndumping.
Kædeansvar mod social dumping var et centralt krav til OK 25
På byggeområdet blev der indgået overenskomstforlig den 5. marts. Kædeansvar har i langt tid været et centralt krav, men byggeriets arbejdsgivere har hidtil nægtet at indgå en overenskomst med kædeansvar. Kædeansvar betyder, at bygherren er ansvarlig for løn og arbejdsvilkår for alle, som arbejder på et byggeri, uanset om de er ansat af en underleverandør.
Det er et krav som ikke koster noget her og nu, men det vil gøre bygherren ansvarlig for den massive sociale dumping af løn og arbejdsforhold, som fagforeningerne slås med i hverdagen. På sigt vil det forbedre alle bygnings arbejderes løn og arbejdsvilkår og gøre det sværere for firmaer at spise deres ansatte af med lav løn og dårlige arbejdsvilkår.
Der var intet om kædeansvar i forliget på byggeområdet. Alligevel vedtog 3F´s forhandlingsudvalg at skrive under med 24 stemmer for og 18 imod. En af dem, som stemte imod, formanden for Murerne i København, Jonas Andersen, som skriver:

“Når man overgiver sig, så taber man, og det er præcis, hvad der skete. Man kan selvsagt ikke give modparten skylden for vores elendige resultat, den hænger uomtvisteligt på os selv. De udfylder deres rolle og vi svigter dem, som vi repræsenterer ude på arbejdspladserne. Jeg har aldrig været så skuffet før i mit liv og bliver det forhåbentlig heller aldrig igen. Bygningsarbejdere lever ikke på knæ, vi tager sgu da kampen hvis modparten vil slås. Jeg har stemt nej ligesom mine øvrige kammerater i murer- og murerarbejdsmændenes forhandlingsudvalg, og det er jeg stolt af. Jeg kommer aldrig til at bukke under for Dansk Industris pres eller for den sags skyld acceptere, at alle døre er lukket og at den eneste mulighed er overgivelse. Sådan gør man aldrig som tillidsmand.
Jeg tænker lidt at de fleste nok godt ved, at det bliver et NEJ tak til denne aftale blandt bygningsarbejderne ude på arbejdspladserne, hvorfor man i den grad bør undre sig over hvorfor et flertal i vores fælles forhandlingsudvalg blåstempler den. Der hvor jeg kommer fra er man aldrig klogere end dem man repræsenterer.”
Der er brug for en fælles kampagne for at stemme NEJ
Om kort tid skal alle arbejdere i den private sektor stemme om de forskellige overenskomstforlig, der er indgået.
Overenskomstforligene i de andre brancher er generelt blevet rost til skyerne af fagtoppen og medierne uden synlige tegn på modstand fra medlemmerne. Så en nej-kampagne må starte blandt bygningsarbejderne og derfra mobilisere utilfredse arbejdere fra andre faggrupper.