Freiheitliche Partei Österreichs, FPÖ, er et fascistisk parti i Østrig, som er i regering med det konservative Österreichische Volkspartei, ÖVP. Elmar Podgorschek, en førende politiker i FPÖ og medlem af partiets ledelse, taler åbenlyst om deres strategi. Omdrejningspunktet er at smadre oppositionen i selve statsapparatet – institutionerne, ministerierne og de offentlige medier. Han siger: “På grund af migrationskrisen og den økonomiske krise er der et desperat behov for et paradigmeskifte i socialpolitikken”. Denne sætning siger det hele. Uden undtagelse er den såkaldte “flygtningekrise” i 2015, hvor hundredetusinder, primært syrere, rakte hånden ud til Europa for at få hjælp, blevet brugt af de højreradikale og siden også af mange almindelige partier til at bevæge sig væk fra humanitære principper og til at se på flygtninge og migranter som en trussel og ikke som folk i nød. Fascisterne bygger på det miljø, som fik ekstra medvind internationalt af Trumps sejr i 2016.

Sidder med ved magtens bord

Det fascistiske parti Lega Nord i Italien, hvor Salvini prædiker “Italien først”, er i regering. Salvini henviser med ærbødighed til Benito Mussolini. Han stopper NGO-skibe i at samle flygtninge op i Middelhavet, og de, der gør det, nægter han adgang til italienske havne. At mennesker drukner i Middelhavet betyder intet for ham og hans slags. Flygtninge er bare ulovlige indvandrere.

Alternative für Deutschland, AfD, har næsten 100 pladser i den tyske Forbundsdag. 40% af de delegerede til AfD’s konference i juni 2018 støttede partiets fascistiske fraktion. Og i politiet og sikkerhedsstyrkerne viser det sig gang på gang, at der er mange AfD-sympatisører. Helt op i de øverste lag.

Trump har trukket den politiske dagsorden til højre, og det har givet øget selvtillid til det yderste højre. Hans åbenlyst racistiske og islamofobiske retorik har styrket højrefløjen over hele verden. Det seneste eksempel er sejren i Brasilien til Jair Bolsonaro, hvis støtter også inkluderer fascister.

Det er de højrenationale kræfter, som f.eks. Femstjernebevægelsen i Italien og de Konservative i Østrig,  der har ladet fascisterne komme til magten ved at danne regering med dem. De politiske midterpartier, desværre også  mange socialdemokratiske partier, herunder også det danske socialdemokrati, har gjort indvandrere og flygtninge til syndebukke for økonomiske kriser og har dermed bidraget til at skabe et miljø, hvor fascistiske kræfter kan gro.

Magthaverne har brug for syndebukke, som de kan skyde skylden på

De dominerer endnu ikke i gaderne, som nazisterne gjorde i 30’erne. Men tag ikke fejl. For at nå deres mål om at bryde demokrati og magtfulde institutioner som fagforeningerne, har de brug for en fascistisk gadebevægelse.

Hvorfor er fascismens rædsler kommet tilbage for at hjemsøge os? Hvorfor Trump, og hvorfor fremkomsten af ​​det yderste højre og i deres kølvand ​​fascismen?

I det eksisterende verdenssystem, som er styret af økonomisk gevinst, kapitalismen, er der indbygget kriser og elendighed. Arbejdsløshed, fattigdom og hjemløshed. Og selvfølgelig krige, som folk flygter fra. Dette skaber problemer for dem, der har en interesse i systemet. I stedet for at se kritisk på det økonomiske og sociale system, der eksisterer, skylder de skylden på udlændinge for nedskæringer i velfærd, stigende kriminalitet og arbejdsløshed.

Hvordan forklarer man ellers det konstante bombardement af negative rapporter om indvandrere, der fylder medierne? Det er med til at skabe racistiske holdninger. Indvandrere bliver dæmoniseret. Gjort ikke-menneskelige, for så kan man gøre med dem, hvad man vil, som Inger Støjberg og regeringen gør med Sjælsmarks børn og de syriske flygtninge, de ønsker at smide ud af landet. Smide ud til landminer, fængsling, tortur og fattigdom.

I denne atmosfære kan fascister vokse sådan, som vi kan se ske nu. De tilbyder en mere varig og drastisk løsning på det såkaldte ”udlændingeproblem”. Deres mål er ifølge den europæiske ungdomsbevægelse Generation Identitær at ødelægge demokratiet,  skabe et ”rent Europa” og bevare en europæisk etno-kulturel identitet. Dette indebærer udvisning af ikke-europæere og endnu større mure  og militære patruljer for at forhindre andre i at komme ind.

Vi kan slå dem, hvis vi forstår hvordan

Men fascisterne kan slås tilbage, hvis vi forstår, hvorfor og hvordan de vokser. Vi skal kalde dem, for det de er og beskrive dem, som det de er.  Uffe Elbæk var modig nok til at tale om faren fra fascismen. Han blev kritiseret og højrefløjen var forfærdet. Men han havde ret. Nazismens historie er noget, vi skal minde hinanden om. Men vi må også forstå, at deres taktik i øjeblikket er at operere gennem staten og bruge demokratiet. Gennem et skift i “paradigmet”.

Vi må ikke gentage erfaringerne fra trediverne. Vi må heller ikke gentage de antifascistiske kræfters fejl, nemlig manglende politisk vilje hos socialdemokrater og kommunister til at samarbejde, fordi man så hinanden som en større fjende end nazismen. Der er et ekstremt behov for enhed i aktion mod den fælles fjende. Vi skal have  fagbevægelsen med og vi skal nå ud til alle demokratiske tænkende mennesker.

Kampen mod racisme og fascisme er samtidig  en kamp for demokrati og menneskerettigheder til gavn for alle, ikke kun de mindretal, der er syndebukkene. Og det er i sidste ende også en kamp mod det ulige økonomiske system- det zombie-system, der skaber grobund for racisme og fascisme.