USA: Sundhedssystem
USA bruger over 16% af deres BNP på sundhedssystemet, som er baseret på private eller arbejdsgiverbetalte forsikringer. Mellem 2,7%-17,7% af befolkningen har ingen forsikring alt efter hvilken stat, de bor i. Størstedelen af de lavest lønnede jobs udføres af den sorte del af befolkningen, og jo lavere lønnet man er, jo større risiko er der for at have dårlig sygeforsikringer eller slet ingen forsikring. Derudover udgør sorte en stor del af socialt udsatte grupper, som f.eks. hjemløse og indsatte i fængsler. Der har fra starten af pandemien været en mangel på test-kits, respiratorer, værn og andre vigtige ressourcer.
Håndtering
Trump har fra starten været meget skeptisk over nødvendigheden af en nedlukning af USA, men ifølge landets forfatning, er det op til de enkelte stater at bestemme reglerne for en nedlukning. Ud af de 50 stater har langt over halvdelen valgt at lukke samfundet i en eller anden grad. Generelt er der forbud mod forsamlinger over 10 personer. Indtil videre er mange af staternes forbud gældende til og med april måned.
Antal smittede og døde
Indtil videre er der blevet testet over 3,5 mio. mennesker, og ud af dem er 746.625 erklæret positive. Dødstallet ligger nu på 46.054 hvilket svarer til 139 pr. 1. million indbyggere.
Læs mere om det amerikanske sundhedssystem og coronakrisen.
http://socialister.dk/valg-i-usa-er-graensen-for-bernie-sanders-kampagne-naaet/
Spanien:Sundhedssystem
Spanien har et et offentligt, men decentralt sundhedssystem, hvor alle har ret til gratis lægehjælp. De sidste ti år er der foretaget mange og store nedskæringer på sundhedsområdet, som har betydet at investeringerne i sundhedsvæsenet er faldet fra 6,8% til 5,9% af landets BNP. Derudover er der også foregået en stor privatisering af sundhedsvæsenet oven på finanskrisen, der har været medvirkende til at Spanien slet ikke var klar til en pandemi. Dårlige ansættelsesvilkår har de seneste år fået mange nyuddannede læger til at søge arbejde i udlandet. Og med krisens omfang har der været en enorm mangel på alle ressourcer.
Håndtering
Spanien er et af de lande, der har været hårdest ramt af corona-pandemien. Regeringen er blevet kritiseret for ikke at have handlet hurtigt i begyndelsen. På trods af at det første smittetilfælde i Spanien blev konstateret d. 31. januar, blev det første officielle tiltag mod epidemien først besluttet d. 10. marts og den 13. marts blev der erklæret undtagelsestilstand. Fra d. 13. april har man valgt at åbne op for de industrier, der ikke kan arbejde hjemmefra, samt påbegyndt at uddele ansigtsmasker til folk, der bruger offentlig transport.
Antal smittede og døde
Tallene opgjort d. 20. april 2020 viser, at der er 200.210 bekræftede smittetilfælde med 20.852 coronarelaterede dødsfald. Det svarer til 464 pr. 1 million indbyggere.
Storbritannien: Sundhedssystem
Der er et universelt sundhedssystem for de ca. 66,5 millioner indbyggere i Storbritannien suppleret med omkring 10% private forsikringer. Sundhedsvæsenet er finansieret med ca. 7,2% af BNP. 7% of sundhedsvæsenet er blevet privatiseret i de seneste år og private forsikringsordninger breder sig. Igennem de sidste ti år har der været nedskæringer i sundhedsvæsenet. Før corona-udbruddet manglede der op imod 100.000 personer i sundhedsvæsenet, og heraf omkring 40.000 sygeplejere.
Håndtering
Regeringen var længe åben fortaler for en flokimmunitetsstrategi og først den 23. marts indførtes en nedlukning. Borgere over 70 år med helbredsproblemer er blevet bedt om blive indendørs i 12 uger. Og alle, der kan arbejde hjemme, bliver opfordret til at gøre det. Der foretages i midt april 21.000 coronatests om dagen.
Antal smittede og døde
- april var der 16.064 døde. Der er 239 døde pr. mio. indbyggere. Der var 120.067 smittede. Senere har det dog vist sig at man har glemt at tælle alle dem med, som er døde hjemme eller på plejehjem. Det vurderes at antallet af døde derfor er dobbelt så stort og at der er over 400 døde pr. mio. indbyggere.
Island:Sundhedssystem
Island har en befolkning på 360.000 og et skattefinansieret sundhedsvæsen, som sikrer indbyggerne behandling, der for 85% vedkommende er gratis samt i mindre omfang betales af borgerne selv (15%). Island har ingen privathospitaler, og privat sundhedsforsikring eksisterer stort set ikke. Island bruger ca. 7 % af BNP på sundhedsvæsenet.
Håndtering
Island erklærer 7. marts undtagelsestilstand efter to personer er blevet smittet med coronavirus. Island har fra starten satset på test og isolation. Med de godt 10.000 testede personer svarer det til, at der i Island er næsten 27.000 personer er testet pr. million indbyggere. Personer der er inficeret med coronavirus bliver enten sat i isolation eller indlagt, hvis det er nødvendigt. Der er fuld betaling for tabt arbejdsfortjeneste, mens man er i karantæne. Overtrædelse af karantæne straffes med bøder og fængsel.
Antal smittede og døde
Den 18. april var 9 personer døde. Det svarer til sammenligning til 25,7 døde per million indbyggere. Der var 1.771 smittede.
Tyskland: Sundhedssystem
Tyskland har lidt over 83 millioner indbyggere. Bidragene til sygekasserne, som det tyske sundhedssystem er opbygget omkring, er finansieret ligeligt mellem arbejdsgiver og arbejdstager. Der er ikke et universelt sundhedssystem, men en opdeling mellem de privatforsikrede og de forsikrede gennem den lovpligtige ordning. Investeringer i sundhedsvæsenet er omkring 10% af BNP.
Håndtering
Den 22. marts lukkede Tyskland ned. Det gennemfører knap 100.000 test om dagen, og 40% af sengepladserne på landets intensivafdelinger er stadig ledige. Senere kom der forbud mod at mere end to mennesker var samlet. Det såkaldte kontaktforbud gælder ikke på arbejdspladser og i familier. Den tyske delstat Bayern har indført udgangsforbud. Det er kun tilladt at forlade sit hjem, hvis man skal på arbejde, ud at handle i et supermarked, på apotek eller til læge.
Antal smittede og døde
Den 18. april var der registreret 4.426 dødsfald. Dette er omkring 52,8 per million indbyggere. Der var 142.872 smittede.
Vi gør opmærksom på at de forskellige statistiske tal over smittede, døde og andet er fundet fra forskellige kilder, der muligvis ikke opgør alle tal med de samme kriterier. Vi tager derfor forbehold for, at man ikke nødvendigvis kan sammenligne alle tal med hinanden.