Radikale Venstre viste, at man kan vinde valgkampe på en klar antiracisme. Venstre og til dels Konservative  fik fremgang, da de skiftede højrefløjens racisme ud med “borgerlige anstændighed”. Socialdemokratiet opdagede ikke de nye vinde i udlændingepolitikken, stod fast på en stram udgave af slagsen og gik tilbage i forhold til 2015, som var det dårligste valg i 100 år. SF gik lige så meget frem som Alternativet og Enhedslisten gik tilbage ved at være mest tydelige og konkrete omkring klimaet og velfærden.

Når de gamle magtpartier i midten af det politiske landskab har bevaret og styrket deres position, er det sket på bekostning af højrefløjen. Både V, K, R og S står på nyliberalismens grund og har en helt utilstrækkelig klimapolitik både i EU og herhjemme. Alle, undtagen Radikale Venstre, har indarbejdet højrefløjens nationalistiske og fremmedfjendske politik, og de står bag både ghetto-pakken og paradigmeskiftet. Og i EU støtter de den vedtagne flygtningepolitik.

Uanset hvilken regering, som bliver resultatet, vil den have dette grundlag.

Socialistisk Arbejderavis foretrækker en socialdemokratisk ledet regering, fordi den vil være mest “lydhør” over for arbejderklassens forventninger og krav: Et opgør med de sidste årtiers nyliberalistiske reformer for at genoprette velfærden, skabe klimaløsninger, så vi undgår et klimakaos, og at rulle udlændingestramningerne tilbage, så der igen bliver lige rettigheder og muligheder for alle. Det vil være vanskeligt at finde i et kommende regeringsgrundlag.

Venstrefløjen på Christiansborg, SF, Alternativet og Ø vil nok stille krav, som peger i den retning, men vil ikke få nogen indflydelse.

De mange forskellige aktiviteter, som fandt sted under valgkampene, havde til formål at “råbe politikerne op”. Men de har også mobiliseret og politiseret flere mennesker. Og de har styrket netværk og organisering blandt græsrødderne. Det har sikret en svækkelse af højrefløjen og styrkelse af venstrefløjen i Folketinget og udtrykker et stemningsskift i befolkningen og i den organiserede arbejderklasse, hvor både piloter, skraldemænd og DSB-ansatte gennem kamp og solidaritet har afvist arbejdsgivernes angreb og sikret sig gode aftaler omkring deres løn- og arbejdsvilkår.

Socialistisk Arbejderavis opfordrer til at fortsætte aktiviteterne i juni måned inden sommerferien: Den 14. juni er der igen Lysfest for Humanisme på Kærshovedgård. Den 20. juni er det FN´s internationale flygtningedag, som Fællesintiativet mod Racisme og Diskrimination organiserer i Aalborg, Aarhus, Odense og København via sine lokalgrupper.

Vi ønsker alle en dejlig ferie. Vi fortsætter arbejdet i august og holder sommertræf den 17. august i Odense.

Se mere side 11. Indtil da følg os på www.socialister.dk