Masseprotester mod abortforbud forandrer Polen

Bevægelsen er meget større i dag end i 2016 og 2018. Begge gange blev regeringens forsøg på strammere abortlovgivningen overvundet. Lige nu foregår de største protestbevægelser  siden demonstrationer blev lovlige for 30 år siden.

Masseprotesterne i Polen vokser. Sidste fredag deltog 100.000 i en march i Warszawa, ifølge byrådet og de organiserende kræfter bag. Folk kom fra hele landet for at demonstrere i hovedstaden. Der var også store protester i andre byer samme dag.

Politiet, som ofte underrapporterer tallene, sagde sidste onsdag, at siden begyndelsen af demonstrationerne 22. oktober, har 430.000 deltaget i 410 forskellige protester.

Demonstrationerne er både festlige og vrede. Folk danser både til tekno og polonæse – polsk polka. Rappere tilføjer “Fuck PiS” ( Lov og Retfærdighedspartiet) til deres tekster.

Der er tusindvis af hjemmelavede papskilte med slogans såsom “Revolutionen er en kvinde” og “Jeg tænker, jeg føler, jeg bestemmer”. Mange står på engelsk, fx ordspil som “PiS off” og “Girls just wanna have FUNdamental rights”.

Teenagere og unge mennesker i 20’erne er i overtal. Men demonstrationerne er så store, at det rummer store antal fra alle aldersgrupper. Kvinder fører an, mænd støtter dem.

Den ultrakonservative regering ved Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) er blevet rystet. Siden protesterne begyndte den 22. oktober, har den ifølge meningsmålinger tabt omkring 10% af sin støtte i befolkningen.

Højesteretsdommen den 22. oktober,  som er årsagen til protesterne, tvinger gravide til at gennemføre graviditeter med alvorlige fosterskader.

Alle ved at dommen var bestemt af PiS-lederen Jaroslaw Kaczynski. Selvom han ofte bliver fremhævet som en dygtig strateg, har han vist sig at være en farlig tåbe. Han havde regnet med at det høje dødstal og antal smittede med Covid19, ville holde folk fra at gå på gaden.

Demonstranterne er langt fra Covid-benægtere. De beskylder Kaczynski for at tvinge dem til at gå på gaden. Nu er han mere hadet end nogen anden politiker. Tusinder har adskillige gange demonstreret foran hans hjem.

Protesterne har endda spredt sig til små byer, som ellers stemmer PiS. For eksempel har landmænd i den nordlige by Nowy Dwór Gdański, støttet en vejblokade ved at sætte lange rækker af traktorer i vejen med budskabet “Bekæmp virussen, ikke kvinder”. I den sydlige by Dobczyce, hvor PiS-kandidat Andrzej Duda fik 67 procent af stemmerne ved præsidentvalget i sommer, dukkede 1000 personer op til demonstration. Og det er ud af en befolkning på 6000!

Regeringen i vildrede

Regeringen ved ikke hvad den skal stille op. På den ene side benytter premierminister Mateusz Morawiecki sig af en forsonende tilgang, og lige sådan gør præsident Andrzej Duda. Deres forvirrede forslag om at skrue en smule på domstolens afgørelse, afvises generelt af abortforkæmperne. Kvinder ønsker som minimum dommen annulleret, og et stigende antal taler for fri adgang til abort.

På den anden side truer justitsminister og offentlig anklager, Zbigniew Ziobro, folkene bag demonstrationerne med otte år lange fængselsstraffe. Arrangørerne ler af denne skræmmetaktik.

Regeringen allierer sig med fascisterne.

Regeringens ministre forsøger at fremstille protesterne som en bevægelse der ønsker fysisk at ødelægge den katolske kirke. Klip af slogans på kirkemure og sidste søndags forstyrrelse af gudstjenester – arrangeret af små grupper af kvinder – vises på statsligt tv. 

På den måde ønsker Kaczynski at skabe en modreaktion. Han opfordrer sine støtter til fysisk at beskytte kirkerne. Det skete efter at fascisten Robert Bakiewicz bekendtgjorde dannelsen af et “nationalværn” til at beskyttelse af kirker. Bakiewicz er den ledende arrangør af den årlige fascistiske fejring af Polens Uafhængighedsdag, 11. november.

Men strategien slår fejl. Da den enorme demonstration i fredags i Warszawa passerede en kendt kirke, som var “beskyttet” af snesevis af fascister samt politi og militærpoliti, gik demonstrationen ganske enkelt bare forbi. Demonstranterne synes det er sjovt, men absurd, at de beskytter et sted, ingen ønsker at angribe.

 

Lederen af den regeringsstøttende fagforeningssammenslutning Solidaritet, Piotr Duda, har opfordret sine medlemmer til at blive aktive i det såkaldte Nationale Værn. Det er i den grad anstødeligt, at bede fagforeningsmedlemmer alliere sig med fascister. Heldigvis stemmer Dudas appel ikke overens med Solidaritets medlemmers mening, da mange af dem må tage del i kvindernes protester.

Fredag blev fascister to gange drevet væk fra abortrettighedsdemonstrationen, efter at de havde kastet missiler mod menneskemængden. De har ikke været farlige for selve demonstrationerne, men nogle er blevet angrebet i udkanten af demonstrationerne eller på vej hjem derfra.

Slagord mod den radikale højrefløj høres ved alle de store protester. I opløbet mod 11. november har har abortrettighedsbevægelsen fostret endnu flere antifascister. 

Sidste mandag lykkedes demonstranter landet over med at blokere veje under aftenens myldretid. Dette vil gentage sig.

Proteststrejker

Onsdag indkaldte den nationale organisation “Kvinders Strejke” til strejke. Under pres fra elever, lærere og lektorer, lukkede rektorer og skoleledere både skoler og universiteter, og aflyste videoundervisningen. Individer tog fridage fra arbejdet.

Selvom der ikke finder massestrejker sted, har solidaritetetn på arbejdspladserne tvunget fagforeninger til at udsende støtteerklæringer til kvinders protester.

Blandt de fagforeninger som har erklæret deres støtte er OPZZ, som er en af de two største sammenslutninger, samt den største fagforening i landet, ZNP. ZNP organiserer lærere, lektorer og andre ansatte i skoler og på universiteter.

August 80, som er en fagforening der især rummer minearbejdere, har udsendt en støtteerklæring og tilbyder gratis juridisk hjælp til alle som trues af myndighederne.. Blandt andre fagforeninger som udtrykker støtte er både Olie- og Gasarbejdere, og ZZPD, som er en anden fagforening for minearbejdere, som også inkluderede protesternes symbol, et lynnedslag, i deres logo. 

Denne støtte er vigtig, og skal bruges til at skabe egentlige strejker. Det er en realistisk mulighed.. Bevægelsen har virkelig dybe rødder nu. Folk kommer ud fra arbejderklassen boligkvarterer for at deltage i demonstrationerne. Unge mennesker motiverer deres forældre.

Der er en stemning af radikalisering og revolution over hele landet. Det kunne sagtens tænkes at flyde over til andre områder.

 

Ellisiv Rognlien and Andy Zebrowski er  medlemmer af  Pracownicza Demokracja (Arbejderdemokrati) Internationale Socialisters søsterorganisation i Polen.