Ny bog: De gule veste har ordet.

“Den 17. november 2018 gik Frankrig i chok. Demonstranter i hundredtusindvis strømmede spontant ud på gaderne og besatte 3000 rundkørsler og mange af betalingsanlæggene ved motorvejene. Derefter fulgte enorme demonstrationer i Paris på Champs Élysées. Alle bar de gule vesteDe Gule Veste” var ikke organiseret på forhånd, de gjorde spontant oprør imod en forhøjelse af priserne på benzin og diesel, men deres krav bredte sig hurtigt til andre områder. Hvad ville de, hvem var de og hvor kom de fra?”

Sådan introducerer forfatteren, Mads Christoffersen sin bog, De Gule Veste har ordet. Han har interviewet 68 Gule Veste fra Sydfrankrig, som er bevægelsens epicenter i sommeren 2019.  Og disse er citeret direkte i bogen og bogen grundstamme.

Ét af dem lyder: “Jeg er med for at gøre en ende på alle de privilegier, som den herskende klasse har taget. Jeg er også imod den vold, der udøves imod os, og den måde det går ud over samfundets nederste på. Frankrig er ikke det, man ser i fjernsynet”

En anden siger: Jeg har aldrig nogensinde været politisk aktiv i mit liv. Jeg var rasende over Macrons politik fra starten, men jeg tænkte, hvad kan jeg gøre? Jeg følte mig fuldstændig afmægtig. Da jeg så bevægelsen, De Gule Veste, blev jeg enormt inspireret. Det var lige mig”

Mads Christoffersen beskriver i bogen, hvordan han selv var fascineret af den unge Macron og så ham som den politiske superstjerne, som også danske medier hyldede, fordi han ville forny og reformere Frankrig. Men bogen går bag om Macrons vej til magten og konkluderer  med et citat af den tidligere præsident, socialisten Hollande, som siger: “Nej Macron er ikke de riges præsident, han er de meget riges præsident”

Politivolden og undertrykkelsen er uden sidestykke, og den behandles i et selvstændigt kapitel i bogen, ligesom det begyndende samarbejde med de franske fagforeninger beskrives.

Så bogen giver også et godt indblik i hvem de Gule Veste er, hvordan de  er organiseret, hvem de samarbejder med og hvordan de forestiller sig en udvidelse af demokratiet, så deres krav bliver hørt og taget alvorligt.

I efteråret 2020 kontakter forfatteren igen de grupper, han talte med i sommeren 2019 og konstaterer at grupper er intakte og har fortsat deres arbejde trods Covid19 og lockdown og på vej til at gennemføre den næste Assemblé de Assemblés – en form for koordinerende landsmøder.

Vi har ikke hørt om de Gule Veste for sidste gang og de skriver sig ind i historien om det globale oprør i de mange inspirerende oprør i 2019-2020. Køb og læs bogen og bliv inspireret.

 

“De gule veste har ordet” skrevet af Mads Christoffersen, mag.art. i kultursociologi, og udgivet på forlaget, Mondogrande i 2020. ISBN 978-87-970508-2-8

Bogen har en hjemmeside med videoer og citater.

http://deguleveste.com/