Millioner af algeriere protesterede i 5. april på trods af, at den tidligere præsident Abdelaziz Bouteflika blev tvunget fra sit embede tidligere på ugen.

Folk strømmede ud på gaderne i den 7. uge med massedemonstrationer.

Protesterne og strejkerne i Algeriet har øget presset på magthaverne, som er desperate for at inddæmme protesterne og bevare kontrollen.

International solidaritet.

Over 500 mennesker protesterede den 7. April i London. Nogle havde rejst tværs gennem Storbritannien for at deltage i protesten.

”Aktivister presser regeringen og systemet meget” sagde Rashid Aouine, en af arrangørerne bag London protesterne. ”Det var det, som fik Bouteflika fjernet” tilføjede han.

Rabie Ben Medjdoub,  en anden af arrangørerne bag protesterne i London, fortalte, at protesterne i Algeriet har ændret almindelige mennesker.

”Der var ingen racisme, ingen modstand mod folk på grund af deres religion” sagde han. ”Alle disse faktorer har spillet en negativ rolle de sidste 20 år”.

Mainstream historier om protesterne siger, at det er spontane eksplosioner.

Men Rabie siger, at protesterne var resultatet af ”mange års folkelig utålmodighed”

I centrum af protesterne har været slogans, som kræver systemændringer og det algeriske regimes fald. Hvad dette konkret betyder er en stor diskussion.

Hvad skal der videre ske?

Til protesten i London diskuterede folk hvordan en revolution ville se ud.

Mahdi mente, at det ikke er nok at fjerne en håndfuld i toppen. ”Der er tusinder bag Bouteflika, embedsmænd i regeringsapparatet. De skal alle gå af” sagde han.

Said tilføjer ”Vi slap af med frontfiguren, og hvis vi kan slippe af med ham kan vi slippe af med resten”.

Nogle siger, at systemet skal reformeres. Moustafa siger ”Der skal være demokratiske valg, som bygger på civilsamfundet”

Andre mennesker argumenterede mod et system hvor ”magthaverne køber dyre lejligheder på Champs-Elysees i Paris. Der er ingen penge, fordi folkene på toppen stjæler dem.”

De algeriske magthavere har vist at, de er villige til at fjerne den korrupte klike bag Bouteflika.I fredags fyrede de hans nærmeste allierede Athmane Tartag, chef for efterretningstjenesten.

En af kampråbene fra fredagens protest i Algeriet var ”Nej til de 3B”.Dette hentyder til premierminister Noureddine Bedoui, præsident for forfatningsdomstolen Tayeb Belaïz og Abdelkader Bensalah, præsident for senatet.

Ændringer i toppen er blevet vundet af de millioner af almindelige mennesker som har protesteret og gået i strejke, Reformerne har ingenting at gøre med den påståede storsindethed fra de folk, som før har sværmet om Bouteflika.

Rabie sagde ”Bouteflika er væk. Det er meget positivt for øjeblikket – vi kan se at, vi når vores mål langsomt”.”Men vi kan også se at magten stadig er i hænderne på hæren. Det er den samme hær som dræbte folk i 1990’erne.”

Nu sætter dele af den herskende klasse deres håb til, at hæren skal stoppe protesterne.Bouteflikas tidligere premierminister Ali Benflais bad hæren om at gå imod de ”umiddelbare farer fra de udenomsparlamentariske styrker, der truer eksistensen af vores national stat”.

I Algiers hænger plakater, som kræver at hæren eller Bouteflikas familie ikke blander sig.

Amaran – fra protesten i London – fortalte Socialist Worker ”Lederne af hæren repræsenterer ikke os”.”For mig er der ingen grænser – dette er bare begyndelsen. Dette er ikke bare en protest, men en revolution”.

https://socialistworker.co.uk/art/48074/Egyptian+socialists+on+five+lessons+from+Sudan+and+Algeria