Protesterne i Polen fortsætter og støtten til kampen for ret til abort vokser

Men den vigtigste politiske forandring har været troen på nødvendigheden af masseprotester. Denne bevægelse har skabt en ny generation af frygtløse, unge, hovedsagelig kvindelige aktivister. Faktisk har de skabt sig selv. De blokerer hovedfærdselsårer, de ignorerer politiets trusler og de vender tilbage igen og igen. 

Kampen om ret til abort fortsætter med fornyet energi. Sidste lørdag var der demonstrationer over hele landet. Og i løbet af weekenden foregik de i mere end 60 byer.

Protesterne begyndte den 22. oktober efter at forfatnings tribunalet (TK) havde forbudt abort, også i tilfælde af alvorligt skadede fostre. Pro-regeringspolitikere var indsat i TK for at sikre at de udførte Jaroslaw Kaczynskis ønsker.

Han står i spidsen for det ultra-konservative Lov og Retfærdighedsparti (PiS) og er den mest magtfulde politiker i Polen.

Det var vrede, som antændte de første protester. Lørdagens demonstrationer var en fortsættelse, men de var drevet længere pga vreden over politibrutaliteten den 18. november.

Den dag blev demonstrationens afslutning angrebet af bøller i almindeligt tøj. Først troede folk det var fascister, som ved tidligere lejligheder havde angrebet kvindernes demonstration. Men det viste sig at være politiet. De brugte tåregas spray, trak teleskopstave af stål frem og begyndte at slå ud efter demonstranterne. Det viste sig, at der blandt dem også var agenter fra antiterrorkorpset.

Selv et kvindeligt medlem af parlamentet fra Venstrefløjen fik tåregas og endnu et parlamentsmedlem blev anholdt uden for parlamentet. I lørdags fik et andet kvindeligt parlamentsmedlem tåregas.

PiS lederen Kaczynski står overfor udfordringer både i sin egen lejr og fra det yderste højre. Han ønsker at vise en hård linie og har derfor sat politiet under pres for at optræde hårdere over for protesterne.

Politibrutaliteten skabte større vrede.

Som det ofte sker med masseprotester, så vil en regerings bløde linje opmuntre flere mennesker til at deltage. Men hvis den tyr til brutalitet, så kan dette også provokere vrede og få flere til at komme på gaden. Det var præcis hvad der skete i lørdag. Demonstrationen markerede 102 års dagen for polske kvinders stemmeret.

I hovedstaden, Warszawa, er rundkørslen i centrum opkaldt efter Roman Dmowski – Polens mest kendte antisemitiske politiker. Navnet l blev ændret til Rundkørslen for Kvinderettigheder med nye skilte, som dækkede de gamle. Adskillige hovedgader blev blokeret da politiet forsøgte at stoppe de mange tusinde protesterende. Demonstrationen varede i fire timer.

Bred støtte

I mere en 5 uger har kvinde-protesterne ændret Polen. En meningsmåling fra den anden uge i november viste, at 70 procent af befolkningen støtter demonstrationen og blandt disse har 13 procent deltaget i dem. Det betyder at millioner har deltaget i mindst én protest. Desuden støtter 57 procent demonstrationerne uden at have deltaget i dem. Blandt de 18-24 årige siger 29 procent, at de har deltaget i protesterne. Desuden er mange af demonstranterne yngre end 18 år.

Højrefløjen på tilbagetog.

Demonstrationerne har opnået en betydelig succes. De har ramt højrefløjen hårdt. Både de katolske nationalister, PiS og fascisterne. Den fascistisk organiserede Uafhængighedsdag 11. november var den mindste i 10 år.

PiS er kun med nød og næppe stadig det største parti ifølge meningsmålingerne. Det største oppositionsparti, det nyliberale Civil Platform, som udgjorde den forrige regering, går kun lidt frem. Heller ikke den socialdemokratiske Venstre Koalition vokser. Demonstrationerne har endvidere undermineret den reaktionære katolske kirke. Deltagelse i gudstjenester var for nedadgående også før coronavirus. Nu høres kritik af kirken højere end nogensinde. 

Derimod er det “Polen 2050” ledet af en kendt liberal katolsk TV vært, som går frem i de politiske meningsmålinger, fordi de støtter kvinde demonstrationerne. De bliver opfattet som outsidere, der kan sikre forandring, fordi de står udenfor parlamentet og lige nu har de 20 procent af vælgerne med sig.

Folk skaber selv forandring

Men den vigtigste politiske forandring har været troen på nødvendigheden af masseprotester. Denne bevægelse har skabt en ny generation af frygtløse, unge, hovedsagelig kvindelige aktivister. Faktisk har de skabt sig selv. De blokerer hovedfærdselsårer, de ignorerer politiets trusler og de vender tilbage igen og igen. 

Loven er stadig ikke trådt i kraft.

Forfatnings Tribunalets abortforbud er stadig ikke offentliggjort af statsministeren, selvom om deadline for dette var 2. november. Så det er endnu ikke trådt i kraft. Det viser regeringens frygt for protesterne. Beslutningen betød i starten at flere hospitaler stoppede helt med at tilbyde abort og også før fødsel undersøgelser. Men forsinkelsen i at offentliggøre dommen på grund af massedemonstrationerne har opmuntret nogle hospitaler til at sige at de er villige til at tilbyde abort når der er alvorlige fosterskader. Andre hospitaler har fortsætter blot med at tilbyde abort efter de gamle regler uden at sige noget.

Den organiserede arbejderklassen – endnu ikke med i kampen.

På trods af at tusindvis af dem, som er involveret i protesterne må være medlem af en fagforening, så har de største fagforeninger kun støttet verbalt. Men hvis det blev organiseret så vil mange arbejdere gerne gøre mere.

Rafal, en sporvogn chauffør i Warszawa, sagde: “De fleste af os sætter beskeder op i det elektroniske display foran på sporvognen. Der står f.eks. “Kvinder, vi står bag Jer”

Sundhedsarbejdere viser billede af sig selv på sociale medier, uniformeret med Covid-maske og viser demonstrationernes symbol, lynet.

Protesterne og politiets reaktion har fået mange flere til at stille spørgsmål ved politiets rolle i samfundet og opdage hvor stærke vi er, når vi kæmper sammen. Et slogan går igen: Solidaritet er vores våben”

Folks horisont udvider sig. Revolutionære socialister har  muligheder for at præsentere vores politik for mange.

 

Andy Zebrowski, Pracownicza Demokracja. Internationale  Socialisters søster organisation i Polen og medlem af International Socialist Tendency. Artiklen er først bragt i Socialist Worker, Uk.

https://socialistworker.co.uk/art/50982/Protests+continue+in+Poland+as+support+swells+for+abortion+rights+fight?fbclid=IwAR2R1T9-nyK2kxx4CbvuTdi9VziJK38qwlB8kCADwSaiLmNAVrkaEdm8CHw