De borgerlige partier, som mistede magten ved valget i juni, slikker deres sår, råber løftebrud i tide og utide mens de prøver at genopfinde et nyt borgerligt projekt.

Socialdemokratiet i regering træder forsigtigt i forsøget på at realisere sit aktuelle socialdemokratiske projekt inden for den samme nyliberale økonomiske ramme og det samme internationale setup.

Forslag til Finansloven og Kommuneaftalen for 2020 vil klargøre hvad Socialdemokratiet kan og vil. Desuden vil nedsættelse af pensionsalderen stå centralt i efteråret.

Internationalt tyder alt på, at den nye regering vil bakke op om nye krige – også denne gang på opfordring fra USA. Og den ryster heller ikke på hånden, når det gælder dens støtte til EU-Libyen aftalen, der med vold skal sørge for, at flygtninge og migranter ikke når frem til Europa (se artiklen på side 5 om EU’s dødbringende flygtningepolitik).

Ude i verden medfører den nyliberale verdensorden krise og polarisering. Vi er dagligt vidner til en voldsom imperialistisk rivalisering mellem alle imperialistiske magter, først og fremmest USA og Kina. Vi ser sociale oprør/revolutioner mod undertrykkelse, korruption og fattigdom udspille sig i Sudan, Algeriet og Hongkong mv.. Og vi er vidner til en politisk kamp mellem højreradikale og venstrereformistiske/socialistiske alternativer som svar på krisen.

Trumps besøg i Danmark sætter verden i perspektiv

Da Trump i 2017 blev USA´s præsident gav det et vældigt boost til racister, højreradikale kræfter og fascister i USA og resten af verden. Og det gør det stadig, senest i forbindelse med masseskyderierne i El Paso, Texas.

Ord har konsekvenser, og Trumps uafbrudte racistiske og hadske angreb på fattige migranter og de mange etniske minoriteter i USA bidrager til at normalisere højrefløjen. Flygtningelejre og hermetisk lukkede grænser pakket ind i kvalmende nationalisme og selvtilstrækkelighed er nu hverdag i USA – og også på vej i Europa.

Klimafornægtere, klimaskeptikere, den fossile industri mv. fik en knag at hænge deres hat på, da Trump trak USA ud af Paris-aftalen fra 2015 – en række europæiske lande gør det samme.

Den imperialistiske rivalisering er årsagen til, at Trump trak USA ud af atomaftalen med Iran og nu forsøger en militær optrapning/konflikt i Hormuz-strædet sammen med Storbritannien.

Siden 2016 er Trump-kloner kommet til magten i Brasilien, Italien og Storbritannien, og har styrket de højrenationale styrer i Polen og Ungarn (se artiklen på side 4 om de “illiberale demokratier”). Trump er altså ingen undtagelse, men en global nationalkonservativ trend.

Et andet USA

Men der er og har altid været et “andet USA”: Og siden Trump blev præsident i 2017 er dette “andet USA” blomstret op: kvindebevægelsen, Black Lives Matter og den antiracistiske bevægelse, lærerstrejker, kamp for en minimumsløn på 15 dollar i timen og senest kampagnen for Green New Deal. Det er blevet populært at være socialist i USA. Partiet, Democratic Socialists of America er vokset fra 5000 medlemmer i 2016 til 60.000 medlemmer i dag.

Et andet Danmark

I Danmark skal vi lade os inspirere af det “andet USA” og se os selv som en del af en global bevægelse.

Demonstrationen mod Trump den 2. september i København skal samle alle os på venstrefløjen, i fagbevægelsen, studenterbevægelsen, klimabevægelsen, kvindebevægelsen og den antiracistiske bevægelse.

Trump vil sandsynligvis være ligeglad, men det vil glæde hans modstandere i USA. Trumps mange meningsfæller i Danmark er heller ikke ligeglade. De vil læse vores skilte, tælle hvor mange og dermed hvor stærke vi er. Demonstrationen skal også være afsættet for fælles mobiliseringer og demonstrationer fremover.

I efteråret vil Internationale Socialister og Socialistisk Arbejderavis prioritere:

Den globale klimastrejke 20.-27. september og Fællesinitiativet mod Racisme og Diskriminations landsmøde den 5. oktober i København. Vi vil bidrage med politiske bud og aktivistiske kræfter i bevægelsen.

Følg vores arbejde via www.socialister.dk Meld dig ind og bliv aktiv med os.