Bevægelsen for en grundlæggende ret til abort er på gaden igen i Polen.

Den regeringskontrollerede Forfatningsdomstol offentliggjorde i sidste onsdag en skændig og grusom afgørelse. Dermed træder et næsten totalt forbud mod abort i kraft. Det betyder at kvinder skal føde  fostre, som er alvorligt skadede og ikke kan overleve.

 

Forbuddets undertrykkende karakter vil få afskrækkende betydning for læger og andre, som ønsker at hjælpe kvinders adgang til abort.

Få dag inden afgørelsen blev offentliggjort, blev en mand, som havde givet sin partner penge til at købe abortpiller for, idømt seks måneders fængsel.

Rettigheder.

Situationen i Polen omkring kvinders reproduktive rettigheder har være ubærlig siden midt i 1990´erne. Staten og den katolske kirke har samarbejdet om at gøre polske kvinder til andenklasses borgere. Polen har i forvejen nogle af de mest restriktive antiabort love i verden

Mellem 150.000 – 200.000 kvinder er hver år tvunget til at rejse til udlandet eller få en illegal og dyr abort. De nye love betyder tortur af gravide kvinder og minder os om at vores rettigheder ikke er hugget  i sten.

Igen er protesterne eksploderet i Polens store og små byer. Igen må vi tage kampen for sikker og lovlig abort.

Sidste fredags demonstration vakte minder om de første dage i oktober 2020 med tusindvis på gaden i hovedstaden. Det var også protesternes dag 100.

“Min krop – mit valg”  – “revolution har en livmoder” “I har blod på Jeres hænder” stod der på nogle af protest skiltene.

Bevægelsen de sidste 3 måneder er større end i 2016 og 2018, hvor regeringens forsøg på en skrappere abortlovgivning led nederlag. Og vi har været vidne til de største protestbevægelser siden siden demonstrationer blev lovlige for 30 år siden.

Alligevel fortsætter det ultra-konservative Lov og Retfærdigheds Parti sine angreb. Der er også anti-fascistiske slogans ved protesterne og antikapitalisme er populært hos mange unge.

Nu har vi brug for at de meste kendte ledere i bevægelsen vil presse på overfor fagforeningerne og få dem til at mobilisere og eventuelt opfordre til aktioner på arbejdspladserne.

Vi håber det kan blive et vendepunkt i kampen og at de barske abortlove snart vil være fortid.

Den succes, som abortbevægelserne i Irland og senest Argentina har haft, har sendt et budskab om håb til alle kvinder, som er truet af de barske abortlove, især de af vores søstre, som er socialt og økonomisk sårbare.

Bevægelsen er ikke svækket og vi er sætter alt ind på at fortsætte kampen indtil fri abort efter ønske er en realitet.

Agnieszka Kaleta er medlem af   Pracownicza Demokracja (Arbejderdemokrati), Internationale Socialisters søsterorganisation i Polen.