Socialdemokratiet lancerede i 2018 den udlændingepolitik, som de gik til valg på i juni 2019. Retfærdigt og realistisk kaldte de deres 50 punkts-program. Det var dengang, hvor mainstream forestillingen var, at alle valg er udlændinge-valg. Siden viste det sig, at klima og velfærd lå øverst på befolkningens prioriteter. Socialdemokratiets valgresultat var stort set lige så dårligt som ved valget i 2015, selvom mange stemmer havde skiftet parti. Sensationelt var halveringen af Dansk Folkeparti. Årsagen var, at Dansk Folkeparti havde svigtet de ældre og velfærden som helhed, selvom Pia Kjærsgaard gav “klimatosserne” skylden.
Her et år efter valget anklager borgerlige kræfter med Jyllands Posten som spydspids Socialdemokratiet for at løbe fra sine valgløfter på udlændingeområdet. Måske er det det eneste spørgsmål en splittet og svag blå blok kan samles om? Politik har, foruden Covid-19, vitterligt handlet om klima og velfærd. Klimabevægelsen og fagbevægelsen har sammen med regeringens støttepartier med baggrund i mobiliseringerne under valgkampen forsøgt at fastholde regeringen netop på disse valgløfter.
Heldigvis – for retfærdige er de ikke – har regeringen ikke kunne leve op til sine valgløfter på udlændingespørgsmålet. Og forhåbentlig bliver de aldrig realiseret. Men integrationsminister Mattias Tesfaye har ikke ligget på den lade side under Covid-19. Først og fremmest har han stået last og brast med det katastrofale paradigmeskifte, som Inger Støjberg og Martin Henriksen fik skruet sammen i december 2018. Dernæst har han fodret den indre svinehund med racistiske kommentarer, hver gang han fik muligheden for det. Og konkret har han stået for at oprette en ny Hjemrejsestyrelse med 200 ansatte for at gennemtvinge hjemsendelsen af flygninge til krigshærgede lande som Syrien, Somalia, Irak og Afghanistan.
Siden de store protester mod paradigmeskiftet er antiracister og flygtningevenner i fællesskab lykkedes med et borgerforslag om at sikre bedre vilkår for Sjælsmarks børn samt et om automatisk statsborgerskab efter 10 års ophold. Det gælder også borgerforslaget “Suspendér Ghetto Loven”, der mobiliserer og holder fokus på nedrivninger af boliger og tvangsflytning af borgere i almene boliger. Mellemfolkeligt Samvirkes kampagne for at evakuere flygtningebørn fra Moria-lejren på den græske ø Lesbos har samlet 20.000 underskrifter. Dermed har vi været i stand til at mobilisere og sikre et konstant pres på regering og folketing.
Mattias Tesfaye garanterer, at valgløfterne bliver overholdt, og alt tyder på, at han og regeringen vil gøre deres yderste for, at det sker. De nægter at forholde sig til verdens 80 millioner flygtninge, hvoraf kun en lille del befinder sig i Danmark og Europa. De nægter at forholde sig til, at man sender flygtninge tilbage til et usikkert liv i krigshærgede lande. De synes, det er OK, at flygtninge i Danmark skal leve et midlertidigt liv på kanten af samfundet med færre rettigheder end resten af befolkningen. De nægter at forholde sig til, at vilkårlige fængslinger og tortur stadig er al-Assads foretrukne undertrykkelsesmekanismer i Syrien. Der er fuld støtte til den europæiske grænse- og kystvagt Frontex, og de sætter kikkerten for det blinde øje, når Grækenlands kystvagt sætter flygtninges liv i fare ved at tvinge dem ud på havet igen.