Dermed får Generation Identitær og den yderste højrefløj igen, hvad mange vil opfatte som landets fornemste platform stillet til rådighed, i lighed med Stram Kurs og Tommy Robinson.

Det er på den ene side en blåstempling og normalisering af den yderste højrefløj. På den anden side er det også et udtryk for, at ingen andre ønsker at leje lokaler til den yderste højrefløj. Mødet var først annonceret til at foregå på Vartov.

Hvem er Generation Identitær?

Generation Identitær er den danske afdeling af den europæiske organisation ved samme navn, der udspringer fra franske Génération Identitaire.

Den danske afdeling startede under navnet Identitær i foråret 2017. Et år senere skiftede den navn til Generation Identitær, hvilket markerede, at den var officielt optaget i den internationale organisation.

Bevægelsen er nyfascistisk og arbejder først og fremmest med holdningspåvirkning. Det arbejder den især for ved at sprede propaganda i form af klistermærker samt ved at gennemføre symbolske aktioner, der efterfølgende spredes via sociale medier. Kilde: Recearchkollektivet, Redox.

Propaganda om “Den store udskiftning”

Udtrykket stammer fra bogen, Le Grand Remplacement, skrevet i 2011 af den franske konspirationsteoretiske forfatter Renaud Camus, som forudser, at den “hvide race/kultur” snart vil være udskiftet og i mindretal pga. af indvandring. Opfattelsen hviler på et “white-supremacy”-grundlag. Der er selvfølgelig ikke videnskabeligt belæg for “den store udskiftning”, og der er heller ikke videnskabeligt belæg for raceteorier, hvorfor der ofte argumenteres med det mere respektable “kultur og værdier”.

Tidligere blev begrebet kun brugt af den yderste højrefløj og fascisterne. Men i dag benyttes det langt bredere. Fra det “pæne” og parlamentariske nationalkonservative højre, som for eksempel Pia Kjærsgaard fra Dansk Folkeparti, til den rabiate højrefløj/fascister som Stram Kurs og Generation Identitær.

Moderne fascister

Generation Identitærs (GI) unge, aktivistiske og respektable stil er også et forsøg på at modernisere fascismen. De er en del af den brogede internationale organisering af den yderste højrefløj og fascismen.

I 2016 samlede (GI)100.000 dollars ind og lejede skibet C-Start, som sejlede rundt i Middelhavet for at tvinge bådflygninge retur med ønsket om at forsvare Europa. Den østrigske GI har modtaget penge fra Brenton Terrants, som angreb to moskeer og dræbte 51 mennesker i Christchurch, New Zealand i marts 2019. Østrigerne samlede 200 i september til en march i Wien. Her deltog også en flok fra Danmark, bl.a. Jeppe Veibel Jensen. Kort tid efter blev han ansat hos Nye Borgerlige på Christiansborg.

Generation Identitærs aktivisme har indtil nu bestået af opsætning af klistermærker og banner-aktioner, og de kendes kun af en snæver kreds. Med Christiansborg som platform vil de komme længere ud med deres budskab.

Derfor er det afgørende, at de mødes med brede, aktive og synlige protester. Det er på tide, at partierne i Folketinget “viser flag” og forholder sig til den normalisering af den yderste højrefløj og fascismen, som sker omkring dem.