Hej, Jeg er som sagt bygningssnedker og arbejder i byggebranchen, som står for 40 pct af CO2udledningen i DK, og vi venter stadig på den grønne omstilling. Mens politikerne snakker og laver planer, så buldrer byggeriet derudaf med beton, rockwool, stål og andre ekstremt klimabelastende materialer.
Vi når det ikke, hvis ikke vi vender skuden øjeblikkeligt og begynder at bygge med bæredygtige materialer! Vi kender løsningerne, vi ved, hvad der skal til, men vi begynder ikke at bruge dem, fordi det måske er lidt dyrere, det er besværligt at gå i gang med noget nyt, og også fordi der er nogle producenter som Rockwool og Aalborg Portland, der producerer beton, der gør deres for at forhale omstillingen, fordi det er deres klimaskadelige produkter der bliver bygget med.
Jeg arbejder i et firma, hvor vi prioriterer at bygge med bæredygtige materialer. Vi bygger træelementer med træfiberisolering. Sådan kan vi sagtens bygge størstedelen af byggeriet i DK. Det er rigtig at der kan være nogle udfordringer med at bygge i højden, nogle ting skal testes, men det er småting i forhold til alt det vi sagtens kan begynde at gøre nu.
Rigtig mange kolleger ønsker faktisk at bygge mere bæredygtigt. Man bliver desillusioneret over de mange tomme løfter om grøn omstillinger, når man hver dag oplever, at der i praksis sker det modsatte, når man er på arbejde . Der bliver talt så meget om, at de mangler faglærte til at udføre den grønne omstilling. Okay politikere – så stil dog nogle krav til byggeriet, til industrien, til landbruget, så vi faglærte kan bygge en grøn fremtid i stedet for at bruge 37 timer om ugen på at arbejde i den helt forkerte retning.
Jeg ville ønske, at vi have nogle politikere, der turde skære igennem og stille krav til alt byggeri: Hvis I skal bygge, så skal det være med de materialer, der skader klima og miljø allermindst! Det burde for længst være blevet ulovligt at bruge beton, stål og mineraluld, hvor det ikke er nødvendigt. Vi i byggebranchen er vant til al mulig regulering, som hele tiden ændre sig, så kom nu med noget der tager hensyn til klimaet.
Så lad os få vores kommunalpolitikere til at love at bygge bæredygtigt! SÅ: lad vær at rive bygninger ned. sæt dem i stand. 2) stil krav i lokalplaner. lokalplaner kan godt indeholde krav om materialer, co2, regnvand osv . 3) vær det gode eksempel når i bygger skoler, rådhuse osv. med gode materialer og på en måde så tingene kan genbruges.
Vi ved at klimaforandringerne rammer verdens fattigste hårdest. Samtidig er det de rigeste der udleder mest CO2 – derfor må de også betale den højeste pris. Det er ændringer i de 10% rigestes adfærd, der kan stoppe klimakrisen, fordi det er her langt den største del udledes. 4 ud af 5 danskere hører til de 10% rigeste i verden. Det er dig og mig. Derfor skal Danmark skal gå forrest. Vi har et globalt ansvar.
Men også i Danmark er der stor ulighed – og udgifterne til den grønne omstilling må ikke ramme skævt. Det skal ikke være sådan, at dem, der arbejder i en industri, der skal nedlægges eller omstilles, står med problemet.
Klimakrisen skal vi løse i fællesskab. Vi skal ikke indføre reguleringer, der gør de fattige endnu mere fattige, mens de rigeste bare kan betale lidt ekstra for deres mørbradbøf og forurenende bil. Vi skal alle være klar til at ofre noget for at nå klimamålene – fordi alternativet er ubærligt. Men vi når aldrig i mål, hvis det bliver dem der har mindst, der betaler den største pris, mens de rigeste fortsætter overforbruget på første klasse.
Lad os få en grøn jobgaranti, hvor det er fællesskabet, der sikrer at der er arbejde til dem, hvis branche skal skrue ned for produktionen. Der er masser arbejde at tage fat på, hvis vi skal i mål med den grønne omstilling – det er slet ikke nødvendigt at en eneste bliver arbejdsløs. Men det kræver bedre og mere efteruddannelse. Det kræver at politikerne tør kræve at vi omstiller byggeriet, produktionen og transporten i et lang højere tempo!
Så kære kommunalpolitikere: Gå nu forrest og vis, at vi godt kan bygge bæredygtigt. Stil krav til materialevalg, renover frem for at rive ned, byg blik med henblik på genanvendelse
Og kære kommunalpolitikere: Få gang i en beskæftigelsespolitik, der giver folk muligheder for at omskole sig, efteruddanne sig og fremme den grønne omstilling, når de går på arbejde