Er højre-populisme på retur?

Mange politiske kommentatorer mener, at Trumps nederlag og Støjbergs fald fra tinderne er starten på en ny demokratisk og mindre populistisk æra. Deres optimismen er ønsketænkning. 

Årsagerne til at Trump kom til magten og har brugt den til at styrke den yderste højrefløj både i USA og internationalt, og årsagerne til at Støjberg uden videre brød loven, de er her stadigvæk.  

Biden var vicepræsident under Obama. Den præsident, som fleste gang siden Vietnam krigen har ladet bomber regne ned over USA’s modstandere. Den præsident, som efter finanskrisen i 2008-9, var med til at sikre finansverdenen og den kapitalistiske markedsøkonomi mod kollaps, da kreditterne slap op efter 00’erne spekulations fest. Det skete på bekostning af millioner af amerikanske arbejdernes job og en indtil da uset gældsætning af USA’s økonomi. 

Biden er ”business as usual” og big business over alt i verden glæder sig. Det skal vi andre ikke. 

Støjbergs brøde var ikke at hun forsøgte at adskille, unge asylpar med trauma og selvmordsforsøg til følge, men at hun ”desværre” blev opdaget i at bryde loven. Socialdemokratiet, som helst var Rigsretssagen foruden, Venstre og Konservative har endda fået indskrevet i de politiske bemærkninger til rigsretssagen, at de var enige med intention om at adskille parrene. De ofrer Inger Støjberg, men fastholder den politiske kurs.  

I dag er der grænser for højre-populismen og racismen, når man så åbenlyst bryder den borgerlige legitimitet. Men hvis man tror det er demokratiets styrke, som har sikret et foreløbigt stop for de højreekstreme udskejelser, så tager man fejl. I USA har storkapitalen ikke brug for en højreekstrem gadehær til at styre tingene. Deres stat og dennes væbnede styrker er nok. Black Lives Matter bevægelsen har vist den herskende klasse i USA og internationalt, at hvis man går for langt, kan der rejse sig kræfter og bevægelser, som stiller langt mere radikale krav om forandring. Også kvindebevægelsen og fagbevægelsen har været mobiliseret under Trump. 

 Folketingsvalget i 2019 i Danmark viste også, at højre-populismen og racismen havde mistet initiativet, fordi velfærden og klimaet var vigtigere. Derfor kunne regeringens støttepartier presse Socialdemokratiet til at støtte en rigsret mod Støjberg. 

Men betingelser for en en styrket højre-populisme og endda fascismen fortsat er til stede og kan blive udløst hele tiden. Verdens økonomien halter og varsler nye angreb på velfærd og arbejdsvilkår, og hvis man overhovedet har et arbejde. Racismen, og især Islamofobi, vil fortsat blive rullet ud for at “dele og herske”  

Trump og Støjbergs fald markerer ikke enden på den højre-populistiske æra men blot et foreløbigt bump på vejen for højre-kræfterne. Kampen mod dem skal fortsætte med uformindsket styrke. Men vigtigst er det at bekæmpe årsagerne. Selve det kapitalistiske systems herredømme.