Hvad EU-valget viste os

Danmark

EU-valget gav SVM-regeringen en lussing og bekræftede de forudgående meningsmålinger. Den sved mest på Socialdemokratiet, som kun i kraft af sit valgforbund med Alternativet beholdt tre pladser i Europaparlamentet. Utilfredse S-vælgere gik til SF. Mette Frederiksens bagland i form af S-borgmestre og DSU kritiserer nu åbent SVM-projektet. Den yderste højrefløj (Danmarksdemokraterne og DF) fik et mandat hver, et ret beskedent resultat. 

Partier til venstre for Socialdemokratiet fik op mod 30 % af stemmerne. Socialdemokratiet havde ikke held til at udligne deres upopularitet i arbejderklassen med deres oprustnings- og “trygheds”-profil. En lignende venstredrejning kunne ses i de andre nordiske EU-lande. 

Midtvejsvalg i flere nationalstater

Også i Tyskland fik “lyskrydsregeringen” bestående Socialdemokratiet, De Liberale og De Grønne en lussing. Her gik Kristendemokraterne/de konservative voldsomt frem og AfD fik 15% ‒ en betydelig position, omend ikke den fremgang, som mange havde frygtet.

Emmanuel Macron and Marine Le Pen.Foto: Wikimedia Commons.
Emmanuel Macron and Marine Le Pen. Foto: Wikimedia Commons.

I Frankrig led Macrons parti, Renaissance, også et alvorligt nederlag. Sejren gik til Rassemblement Nationale med Marine Le Pen i spidsen. Derfor udskrev Macron valg til Nationalforsamlingen den 30. juni og 7. juli.

 

 

Den yderste højrefløj går frem i de store, gamle EU-lande

Foruden Tyskland og Frankrig gælder det også Italien, Holland og Østrig.
Da Europa-Parlamentet ikke har meget magt, er interessen og valgdeltagelsen derefter ‒ omkring 50%. Men valget sker på et tidspunkt, hvor næsten alle mainstream partier fører en oprustnings- og krigspolitik, blandet med en racistisk og flygtningefjendtlig politik.

Centreret holdt trods magtforskydning til højre

Det konstaterer alle borgerlige kommentatorer beroligende og ånder lettet op. De gamle magtpartier beholder kontrollen i EU, dog med en magtforskydning til højre ‒ hvor langt vil vise sig. 

Hardcore fascister er en stor og åbenlys del af Alternative für Deutschland. Andre store partier, som Fratelli d’Italia, Rassemblement National i Frankrig, Freiheitliche Partei Österreichs, Vox i Spanien og Sverigedemokraterna er alle vokset ud af de gamle fascistpartier. I øjeblikket ser det dog ud til, at “det borgerlige demokrati” er den valgte taktik for den yderste højrefløj.

“De gamle magtpartier beholder kontrollen i EU,
dog med en magtforskydning til højre
‒ hvor langt vil vise sig.”

Modstanden op i gear

Den 15. juni gik over 600.000 antifascister på gaden i Paris og andre store byer i Frankrig.
I Tyskland går antiracister og antifascister på gaden den 28-30. juni for at stoppe AfD´s landsmøde i Essen.
I Danmark arrangerer Racismefri By – Aarhus mf. et  “stop the inhumane refugee policy”-rally foran Udrejsecenter Kærshovedgård den 22. juni.
Desuden har den færøske arbejderbevægelse vundet en betydelig sejr på lønområdet efter næsten en måneds strejke i maj og juni.

Find de sidste møder og sommerafslutninger i Internationale Socialister her

Sommeraktiviteter omkring Internationale Socialister
Følg med online i vores sommerudgave af Socialistisk Arbejderavis fra midt juni til midt august 

Marxism i London den 4-7. juli. Man kan også deltage online.

Sommertræf i Odense for alle medlemmer og interesserede den 17. august 

 

Internationale Socialister ønsker alle en lun sommer, en dejlig ferie og på gensyn.