Vollsmose og racisme

Vollsmose bydelen har 80 smittede borgere, men har selv vist at de er bedst til test. Alligevel ønskede regeringen tvangs testning m.v. til at gælde kun for denne bydel. 

“Lad være med at udskamme nogen. Lad være med at stå med løftede pegefingre. Lad os finde en vej sammen i det her. Virus kender ikke etnicitet. Vi er hinandens venner – ikke fjender. Lad os besejre den her virus.” 

Citat  af en anonym urdu talende mand  i en rapport fra Sundhedsstyrelsens om COVID-19 og etniske minoriteter (december 2020).

Se gennemgangen af rapporten ved Susanne Sayers i POV International https://pov.international/susanne-sayers-covid-regler/ 

Det har politikerne nok ikke læst, for man skulle ikke sige Vollsmose to gange i forbindelse med en stigning i Corona smitte, før en frådende horde af politikere fra Ny Borgerliges Pernille Vermund over Pia Kjærsgaard til socialdemokraten Rasmus Stoklund grib chancen. Nu kunne man tørre epidemien og dennes fortsatte eksistens af på udlændinge – halleluja! Som manna fra himlen.  

Jakob Ellemann peb også med og mente at Vollsmose ”holdt resten af Danmark som gidsel”.  Beboerne var uansvarlige, de klumpede sig sammen i alt for små lejligheder, fulgte ikke restriktionerne og ville ikke lade sig teste. Helt uden skygge af bevis. 

Mange politikere burde være flove nu, for en lille uge efter en storstilet indsats for at få folk til at blive testet, er Vollsmose nu den mest testede bydel i Danmark med mindst 8000 ud af 9000 over 12 år testede (08.03 TV2 Fyn). Men det er da nok for meget at forlange. 

Det vi ved om smitte er, at det rammer skævt i befolkningen. Nemlig dem med de mindste boliger og de, der bor i de tætteste bebyggelser. Dem, hvis jobs kræver, at man møder mange mennesker. Jo lavere man er på den sociale rangstige, des større smitterisiko er der. Med andre ord, uligheden i samfundet og i sundhedsvæsnet, der forringer ens chancer for at overleve alvorlig sygdom, gælder også for Corona. 

Derfor er det ikke underligt at nogle af de mest udsatte i befolkningen (etniske minoriteter) er overrepræsenteret i smitte-, indlæggelse- og dødstallene. Det burde kalde på empati, sympati og forslag til at bekæmpe denne ulighed. 

Stop den udskamning,  alle de løftede pegefingre og hadefulde kommentarer. Der er kun et ord for disse politikeres optræden – racisme. 

Læs også: Steffen Groth i POV International som svar til Pernille Vermund: https://pov.international/steffen-groth-vermund-kobler-muslimer-smitte/