Antiracistisk kamp i Frankrig: Interview med fransk anti-racist.

Den franske regering har længe ønske at stramme reglerne for flygtninge og indvandrere, men presset fra den omfattende strejkebevægelse i foråret og omfattende modstand har indtil nu forhindret  indenrigsminister, Darmanin, at gennemføre regeringens planer. Højrefløjen presser på, helt åbentlyst inspireret af de racistiske og diskriminerende love i Danmark.

Anouk Brunet. Foto; Eget foto

Socialistisk Arbejderavis (Saa) har talt med Anouk Brunet fra Marseille. Hun er 23 år og arbejder som undervisningsassistent på et gymnasium. Anouk er med i “Marseille contre la loi Darmanin” og medlem af A2C, Autonomie de Classe, én af Internationale Socialisters søsterorganisationer i International Socialist Tendency.

 

 

 

Saa: Hvordan arbejder A2C i Marseille?

AB: Vi mødes hver anden uge, læser artikler og diskuterer de politiske spørgsmål. Og vi taler om vores antiracistiske arbejde og hvad vi kan gøre i fagforeningerne. 

Saa: Du er også aktiv i “Marseille mod Darmanin. Hvorfor er I imod den lov, som har fået navn efter indenrigsminister Darmanin?

AB: Darmanin loven vil give regeringen ret til at bestemme, hvem der er de “gode immigranter og flygtninge”, sådan at kun dem, som har de kvalifikationer, som arbejdsgiverne har brug for, kan få tilladelse til at være i Frankrig og arbejde. Loven vil også gøre det meget lettere at sende flygtninge og immigranter ud af landet.

Saa: Hvordan bygger I modstand mod Darmanin loven?

AB:  “Marseille mod Darmanin” er en bred koalition, der samler mange “collektifs”, fagforeninger og enkeltpersoner. Vi startede med at bygge denne koalition i december 2022, og vi har haft en masse møder og debatter om loven. Nogle tror desværre at loven vil give bestemte mennesker en chance, men vi mener den er dårlig for alle.

Det er hårdt at være oppe mod regeringen og hele højrefløjen, som faktisk ønsker loven endnu værre end Macrons regering. Forårets strejkebevægelse mod Macrons “pensionsreform” har svækket ham. Selvom den endte med at blive gennemtrumfet, så er Darmanin loven forsinket. Det giver os mere tid til at organisere modstand og finde nye vej til at få flere med i kampen.

Politiets mord på Nahel i juni og urolighederne, der fulgte efter, fik fagforeningerne til indkalde til lokale protester den 8. juli. I Marseille blev vi inviteret til  at deltage. Så fra nu af har vi en god forbindelse med fagforeningerne, som vi kan bygge videre på i Marseille.

Saa: Hvad er næste skridt i kampen mod Darmanin-loven?

AB: Jeg tror, vi har nye muligheder for at udbrede kampen mod loven efter strejkebevægelsen mod Macron, efter alle vores egne demonstrationer mod Darmanin loven og efter urolighederne i juni/juli. Den 26. september har alle fagforeninger indkaldt til en landsdækkende aktionsdag mod racisme og politibrutalitet.

SAA: A2C medlemmer er også aktive i Marche des Solidarité.

AB: Marche de Solidarité er stærkest i Paris. De organiserede demonstrationer den 18. December, som er FN´s internationale migrantdag i Paris og en lang række byer i hele Frankrig. Det er også en bred koalition som bl.a. inkluderer “Les sans Papier”. Marche des Solidarité er med i “World Against Racism and Fascism”.  Kampen mod Darmanin loven står i centrum og også her har vi forsøgt at forbinde os med strejkerne og demonstrationerne.

Første maj indkaldte vi til en protest foran Marine Le Pens friluftsmøde i Le Havre. Den 14. juli, som er Frankrigs nationaldag, organiserede vi en international parade med stor deltagelse af immigranter fra tidligere franske kolonier.. 

I Frankrig står vi i en hård kamp mod racisme og for lige rettigheder til alle, og Macron ser ud til at ville sætte hårdt mod hårdt med sit krav om mere orden.  Derfor er det meget vigtigt at forbinde kampene mellem de  forskellige “collectifs” og fagforeningerne. Det fremmer solidariteten og inspirerer alle, også internationalt. Og det giver os energien til at fortsætte kampen og håbet om at kunne vinde.