“At give kultur skylden er en meget bekvem analyse”

Etniske minoriteter er smittespredere. Det er åbenbart den almindelige opfattelse i befolkningen.

I en meningsmåling foretaget af Københavns Universitet svarer 26 procent, at de er “stærkt enige” i, at religiøse grupper i Danmark “i høj grad har bidraget til smittespredningen”, og hele 71 procent er i en eller anden grad enige i det. Propagandaen har gjort sin virkning.

Professor Lene Kühle, som er fra Afdeling for Religionsvidenskab ved Aarhus Universitet og står bag KU’s undersøgelse, forklarer til Politiken, at da undersøgelsen blev lavet i oktober 2020, “… havde [der] ikke været smittespredning, som kunne spores til et trossamfund. Senere har der været smitte i kirkekor, og først i februar (2021) i år, så vi det første regulære smitteudbrud i en moské. Derfor har jeg svært ved at se det som andet end en mistænkeliggørelse.”

Undersøgelsen viste også, at moskeerne var blandt de hurtigste af alle trossamfund til at informere deres menigheder:

“Jeg var lidt overrasket over, at moskeerne faktisk var blandt de mest aktive i informationsindsatsen. De muslimske trossamfund reagerede meget hurtigt,” siger Lene Kühle og forklarer, at nogle kombinerede rådene med en tekst om, hvad profeten har sagt og religiøse råd om renlighed.

Under Ramadan har der været mange ude at “advare” om smittespredning på trods af, at der ingen øget smittespredning var under Ramadan i 2020. 

For eksempel var borgmester Ole Bjørstorp (Ishøj-listen) ude at formane muslimer om at overholde regler, mens DF’s sundhedsordfører Liselott Blixt sædvanen tro spredte sin gift om muslimer, som ikke “overholder restriktioner”. Myten skal holdes i live.

Morten Sodemann, professor i global sundhed og indvandrermedicin på Syddansk Universitet, skærer igennem alt dette bullshit og mistænkeliggørelse og siger til Politiken: 

“At give kultur skylden er en meget bekvem analyse, men den er ikke rigtig. Når man ser på det rent statistisk både ved influenza og covid-19, så er 80 procent af smitten relateret til gammeldags ulighed i sundheden. Det er kort skolegang, lav indkomst og dårlige boligforhold, som forklarer det meste”. 

Det synes passende at giv ord til forfatter og poet Dino Copelj

FORKLARINGEN

Jeg er fortiden. 

Jeg er årsagen. 

Jeg er er ansvaret. 

Jeg er skylden. 

På grund af mig forliste dit forhold. 

På grund af mig kom du aldrig sammen med den kvinde, som du helst ville komme sammen med. 

På grund af mig mistede du dit arbejde og din cykel. 

På grund af mig fik du aldrig drømmejobbet. 

På grund af mig sidder du alene på bænken og bunder billige bajere. 

Alting ville være bedre, hvis jeg ikke fandtes. 

Alting ville have gået godt, hvis jeg aldrig havde kommet hertil.

Livet ville ikke være pisseuretfærdigt, hvis det ikke var for mig. 

Engang var jeg en jøde. 

Jeg var også en svensker. 

En tysker var jeg en overgang, og en grønlænder. 

Lige nu er jeg en muslim. Nogle gange kan jeg være en kvinde. 

Jeg kan blive til hvem som helst. 

Du har ret. 

Dine egne handlinger og valg har aldrig haft indflydelse på dit liv. 

Jeg er søforklaringen. Jeg er årsagssammenhængen. 

Du har låst mig dybt inde i din underbevidsthed, og indgraveret mit navn på din rygmarv. 

Jeg er din redning og berettigelse til at være en racist. 

Du har ikke brug for forståelse, empati og refleksion. 

Du behøver heller ikke lytte, for du har jo mig. 

Og mig kan du altid regne med. 

Jeg er forklaringen.