Luk flygtningene ind i Polen og EU

Flygtninge ved Hvideruslands grænser til Letland, Litauen og Polen har fået en forfærdelige behandling. Hvideruslands præsident, Aleksander Lukasjenko, skubber flygtningene over grænserne, og de tvinges tilbage af pigtråd og militær. Det største antal flygtninge befinder sig  på den polske grænse til Hviderusland. Det sker samtidig med, polakkerne viser deres solidaritet med flygtningene gennem demonstrationer og konkret hjælp, aborttilhængerne demonstrerer og fascisterne marcherer i gaderne.

Polske soldater, grænsevagter og politi gennemfører brutale “push backs”. Deres antal er vokset og  der er nu 15.000 polske tropper ved grænsen.  

 De officielle tal over døde i skovene og sumpene i grænseområderne vokser, men ingen ved, hvor mange flere lig der kan være derude? Vi har netop erfaret, at en 14-årig dreng fra Irak er fundet frosset ihjel. Flygtningene er tvunget til at sove i det fri i frostvejr nogle af dem har holdt ud i ugevis.  

 Polens højreorienterede racistiske Lov og Retfærdighed (PiS) regering nægter at kalde folk på grænsen for flygtninge – men insisterer på at kalde dem migranter, så det kan nægte dem deres rettigheder. Den har indført undtagelsestilstand i en 3 kilometer bred zone ved grænsen for at forhindre, at nogen er vidne til den brutale behandling flygtningene bliver udsat for.  

 PiS beskylder den hviderussiske “præsident”Lukasjenko for at bruge flygtningene som våben i en ”hybrid krig”. Men der er en ret enkel måde at stoppe denne krig. Luk dem ind i Polen!  

 Mange antiracister forventer,  at EU vil forsvare flygtningene. Men EU’s (og NATO’s) ledere har støttet Polens brutale grænse politik. De bebrejder kun Lukasjenko. Man må ikke glemme, at EU’s politik er ansvarlig for mindst 22.842 dødsfald i Middelhavet fra 2014 til 26. oktober i år (ifølge Data fra Den Internationale Organisation for Migration).  

 PiS har styrket sin alliance med fascisterne. Den årlige fascistisk organiserede march på uafhængighedsdagen 11. november, blev oprindeligt forbudt af Warszawas borgmester. Forbuddet blev stadfæstet af domstolen, men omgjort, da regeringen erklærede marchen en officiel statsbegivenhed. PiS ønskede for enhver pris at undgå et nederlag for den yderste højrefløj. En minister sagde: “I dag, i lyset af situationen ved den polske grænse, har det fået særlig betydning at demonstrere vores patriotisme”. Og regeringen har givet de fascistiske arrangører af marchen omkring en million dollars i støtte. Der deltog soldater i marchen, og militærpolitiet fungerede som demonstrations vagter – ledsaget af fascistiske bannere fra den polske ONR og den italienske Forza Nuova i front for marchen.  

 Marchen var hverken den største eller den mindste i de senere år – men den  tiltrak titusindvis af mennesker. Det viser, hvilken trussel fascisterne udgør – at de ikke må undervurderes og at der må vises modstand, uanset hvornår de viser sig. 

  Det er også vigtigt at understrege, de protester og den modstand der har været i løbet af året. Langt de fleste mennesker er imod regeringens forbindelser til den yderste højrefløj. Der har været demonstrationer til fordel for LGBT+-rettigheder og kvinders rettigheder, mod klimaforandringer og solidaritet med flygtninge. Så sent som d. 6. november marcherede 25.000 mennesker i Warszawa, efter at en kvinde døde på hospitalet, fordi lægerne var bange for at redde hendes liv, før det foster, hun bar på, døde.  

 Demonstrationer fandt også sted i over 80 byer, alle under sloganet: “Ikke en kvinde mere!”. I oktober marcherede tusinder i Warszawa og Krakow til støtte for flygtninge – de største solidaritetsdemonstrationer med de mennesker, der blev brutaliseret ved grænsen, vi endnu har set. Og mange er involveret i at sende materiel hjælp til grænseområdet og yde juridisk støtte.  

Følg Arbejderdemokrati i Polen via deres FB-side: https://www.facebook.com/pracdem