Ny virus muteret fra de enorme minkfabrikker i Nordjylland

Det er nu en kendsgerning af Covid19 har muteret via mink til en ny virus, Cluster5. Syv nordjyske kommuner og mere end en kvart million mennesker er nu i total lockdown.

Allerede i sommer, stod det klart, at en ny virus var opstået. Men regeringen lod stå til og lettede restriktionerne over for mink, så virus kan have spredt sig udover de nordjyske kommuner. 

“Det er enormt bekymrende. Der har nærmest stået en ladeport åben, hvor folk er fløjet ind fra Østeuropa til de danske minkfarme og tilbage igen” siger Hans Jørgen Kolmos, professor i mikrobiologi ved SDU. 

På samme måde som Covid19 virus er Cluster5 ikke opstået ud af det blå – tværtimod sker det fordi den kapitalistiske produktionsmåde er i konflikt med naturen. 

Den amerikanske biolog Rob Wallace gjorde i 2016 opmærksom på den fare for pandemier, der udgår fra det industrialiserede landbrugs store stalde. Han skrev bogen: “Big Farms Make Big Flu”

Smitterisikoen skyldes, at tusinder af produktionsdyr stuves tæt sammen for at få den højest mulige produktion pr. kvadratmeter. Det bevirker, at syge dyr lynhurtigt kan smitte resten. Samtidig kan de smitte mennesker og omvendt. 

Allerede i 2013 etablerede Sundhedsstyrelsen et pandemi-beredskab. Det skyldtes at styrelsen i årene forinden havde kunnet observere en stigende hyppighed af epidemier – SARS, fugleinfluenza og svineinfluenza, som alle havde potentialet til at kunne udvikle sig til pandemier. Det er nødvendigt med et beredskab, men på høje tid at vi begynder at forebygge udbruddet af nye pandemier ved at ændre på de forhold, som skaber dem.