Krigen i Ukraine optrappes med F16 kampfly

Så blev Danmark og Holland ”first movers” i at donere F16-fly til Ukraine. Det er næppe gjort uden en klar aftale med USA, som indtil nu har trukket i bremsen. Og næppe heller ikke uden at være nogenlunde garanteret en afdæmpet russisk respons. 

Billede tekst: Kampfly som denne doneres af Danmark til Ukraine. Foto: PxHere

Forhåbningen er, at mange andre lande i NATO også vil bidrage, så mængden af kampfly bliver stor nok til at udfordre Rusland i luften. Eller, som Anders Fogh så malende beskrev det: ”slå russerne til plukfisk”.

Begejstringen for Danmarks eskalering af krigen i luftrummet og en potentiel bombning af russiske stillinger vil ingen ende tage. Et fuldstændigt enigt Folketing bakker op om dette skridt, der som altid med den forskruede krigsretorik sælges som et “defensivt” våben i kampen for ”frihed og demokrati”.

Desværre kommer der ingen kritik fra Enhedslisten, som endnu en gang har vist, at det står last og brast med NATO og den vestlige imperialisme. Det har slugt fortællingen om, at man støtter en “frihedskamp mod tyranni”, som Volodymyr Zelensky højstemt sagde i sin tale til “det danske folk”.

Ingen tvivl om, at Putins styre er meget lidt demokratisk. Men Danmark og vesten støtter mange af den slags regimer af “pragmatiske” årsager. Tyrkiet har man for eksempel lige solgt F16-fly til som pris for at få Sverige ind i NATO.

En proxy krig

Nato British Royal Marines og US Army Green Berets træner for Ukrainian war i Tyskland (Foto: Flickr/ Nato)

I realiteten er krigen i Ukraine en såkaldt proxy-krig. En krig født af NATO’s ekspansion mod øst efter Berlinmurens fald. Vesten slugte Baltikum og store dele af det tidligere sovjetiske imperium ind i EU og NATO.

Ruslands militær var så svagt, at det intet kunne stille op, og landets herskende klasse havde måske også en ide om, at Rusland kunne komme i samme fine selskab. De blev skuffede, og siden 00’erne har Rusland genoprustet og forsøgt at genrejse sig som stormagt.

Ukraine er den store gevinst for Vesten og det store tab for Rusland. Ukraines mægtige industri, særligt landbrug og metalproduktion, er uden sammenligning den vigtigste i Østeuropa. Derfor har begge parter løbende kæmpet om henholdsvis at vinde og fastholde landet.

Denne inter-imperialistiske rivalisering er nu blevet genstand for krig. Rusland bløder med soldater og svækket økonomi. Ukraines befolkning og soldater bløder for deres egen frihed omklamret af Vestens interesser i at have kontrol over landet.

Hvis det lykkes Ukraine med Vestens avancerede militærteknologi at besejre Rusland, vil konflikten i området så ophøre og Vesten trække sig? Overhovedet ikke.

NATO vil rulle videre og sikre sig Georgien, Moldova mv. Ukraine vil blive en kaserne – en militariseret forpost for NATO, som kan holde Rusland i skak, mens Vesten vil bruge sejren til at presse Kina og fastholde sin dominans i Sydøstasien.

Se en længere udredning af synspunktet og ikke mindst, hvad alternativet til flere våben til Ukraine kan være her