Hvorfor arbejderne som klasse kan ændre systemet

Arbejderklassen har aldrig været så stor eller potentielt magtfuld, som den er i dag - det er et faktum, magthaverne gerne vil have, at vi glemmer. De ønsker ikke, at arbejdere skal indse, at deres klasse, som Karl Marx udtrykte det, kan blive "kapitalismens egne banemænd".

Billede tekst: Arbejderklassen viser deres magt mod magthaverne i Hvidrusland. 2020.

Arbejdsgivere ejer måske butikkerne, call-centrene, fabrikkerne og maskineriet, men intet kører uden arbejdere. Kapitalisme er et system, der er afhængigt af profit. Men profitskabelse er kun muligt, fordi kapitalistklassen ikke betaler arbejderne, hvad deres arbejde er værd. Bosserne beholder det, der er tilovers, merværdien, for sig selv.

De betaler, i teorien, arbejderne lige nok til at de kan få brød på bordet og tøj på kroppen og sørge for deres familier. Socialister kalder denne form for røveri for udbytning. Men det kapitalistiske samfund er ikke kun præget af udbytning – dets andet hovedtræk er konkurrence. Rivaliserende kapitalister er i en endeløs kamp for at få mest muligt overskud.

Konkurrencetvangen har skabt et system, som ingen rigtig har kontrol over. Det er præget af kriser og ustabilitet. Det er et system, hvor profit kommer før folks behov. Og det er drivkraften bag alle de forbundne kriser, som arbejderne står over for i dag, inklusive krig, klimaforandringer og undertrykkelse.

Alligevel skaber de selvsamme forhold, der medfører så megen lidelse for arbejderne, også potentialet for en kamp, der kan vælte det system, der skabte dem. 

Konkurrencetvangen har skabt et system, som ingen rigtig har kontrol over. Det er præget af kriser og ustabilitet. Det er et system, hvor profit kommer før folks behov

Citat: Socialist Worker

Af praktiske årsager pressede kapitalistiske arbejdsgivere arbejderne til at samles i byer. Og arbejdsgivernes vedvarende motivation til at udvikle ny teknologi for at øge profitten betyder, at arbejderne aldrig tidligere har været så godt rustet til at kæmpe tilbage.

Arbejderne har været i stand til at organisere sig, opbygge fagforeninger og slå tilbage mod arbejdsgiverne. Aldrig tidligere i historien har en udbyttet klasse haft så stærkt potentiale til at overtage og styre samfundet. Men arbejderne kan kun opnå denne forandring gennem kollektiv handling.

Arbejderne kunne ikke drømme om at dele fabrikker eller supermarkeder op, sådan som bønder har delt godsejernes jorde op. Hvis én arbejder indleder en lønstrejke, kan chefen straffe arbejderen. Men hvis alle på arbejdspladsen udvandrer sammen, vil arbejdernes styrke være langt større.

Socialisme fra neden

Udbytningen tvinger arbejdere sammen som et kollektiv, hvilket giver dem potentialet for at gå sammen om at slås. Arbejdere er en kollektiv klasse i udbytning såvel som frigørelse. Vi mener, at arbejderklassen er den eneste klasse, der kan knuse kapitalismen og bygge et socialistisk samfund. Vores vision om, hvordan dette ville være, er klar på to måder.

Den første er, at arbejderne rent faktisk styrer samfundet og træffer beslutninger om, hvordan det organiseres. Den anden er, at det vil være et samfund baseret på at opfylde menneskelige behov, ikke på at tjene penge. For at opnå denne transformation har vi brug for et oprør af millioner af arbejdere over hele verden.

Vi tror ikke på, at socialisme kan påtvinges ovenfra gennem parlamentet eller guerillakrig – eller selv ved valg af gode medlemmer af Folketinget fra venstrefløjen

Citat: Socialist Worker

Som Marx udtrykte det, er en arbejderrevolution den eneste måde at befri arbejdere fra “århundreders ragelse og blive i stand til at grundlægge samfundet på ny”. Vi tror ikke på, at socialisme kan påtvinges ovenfra gennem parlamentet eller guerillakrig – eller selv ved valg af gode medlemmer af Folketinget fra venstrefløjen.

Statskapitalismen, som vi har set i Sovjetunionen siden Josef Stalin kom til magten, overlod produktionsmidlerne i hænderne på bureaukraterne. Han og hans efterfølgere kaldte det socialisme, men arbejderne havde ikke kontrollen. Den autentiske marxistiske tradition viser, at socialismen kun kan komme nedefra, fra arbejderne selv.

Arbejderklassen kan befri sig fra det kapitalistiske systems rædsler, når den handler i egen interesse, som klasse.  Som Marx argumenterede for, skal arbejdere blive en “klasse for sig selv”. Det er derfor, at det er så vigtigt at tage ud og støtte enhver strejke. Kun kamp kan opbygge arbejdernes selvtillid og give dem et glimt af, hvordan de kan tage kontrol over deres liv og skæbne.