Hvorfor den nye verden er ligeså farlig som den gamle imperialistiske orden

Økonomisk såvel som militær rivalisering står bag krig i Mellemøsten. Socialist Worker analyserer her den imperialistisk verdensorden, som den udspiller sig lige nu i området.

Billede tekst: Irans Shahed drone. Foto: Wikimedia Commons

Denne artikel blev først publiceret i Socialist Worker (UK) 

Kampen om at dominere Mellemøsten har nået et afgørende stadium. Militærmagten USA, som længe har betragtet regionen som sin egen, står nu over for udfordrere blandt både “venner” og “fjender”. 

Kommentatorer fremstiller normalt denne konkurrence som udelukkende værende mellem krigsførende stater, såsom Israel og Iran. Men det er mere end det. Det er resultatet af imperialisme – et globalt system af mellemstatslig rivalisering, hvor økonomisk konkurrence smitter af på militær konkurrence. 

Regionale imperialistiske konkurrence

I Mellemøsten er Israel, Iran, Tyrkiet, Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater blandt dem, der stræber efter at blive uafhængige profitcentre. Alle prøver at øve indflydelse på regionen. 

De ønsker at konkurrere i den hårdhændede kapitalistiske verden på deres egne præmisser og bryde ud af den gamle koloniale orden. Den opstilling, hævder de, havde fanget dem som blot råvareproducenter og markeder for vestlige varer. 

Efterhånden som supermagtens sårbarheder blottes, er der en endnu mere intens konkurrence, da regionale imperialistiske lande forsøger at tilkæmpe sig pladsen til at udfylde hullet

Citat: Socialist Worker

Denne konkurrence er kun blevet intensiveret i kølvandet på amerikanske militære nederlag i Irak og Afghanistan, og efterhånden som USA’s økonomiske magt svækkes. 

Efterhånden som supermagtens sårbarheder blottes, er der en endnu mere intens konkurrence, da regionale imperialistiske lande forsøger at tilkæmpe sig pladsen til at udfylde hullet. Sådanne magter er blevet stadig mere selvsikre, efterhånden som deres egen økonomiske styrke udvikles. 

Den hurtige vækst i Israels tech sektor, hvor dets udviklere af semiconductorchips nu spiller en stor rolle for vestlige teknologivirksomheder, er et eksempel på dette. 

Israels nøglerolle

Israel spiller nu en nøglerolle i det globale netværk af USA-allierede semiconductorchip-producenter. Her konkurrerer USA med Kina om kontrol med produktionen af en vital del til elektroniske enheder. Irans styrke ligger i dets enorme statsdrevne olieindustri, som amerikanske økonomiske sanktioner har skadet alvorligt, men som er ved at komme sig med fremkomsten af nye markeder i Asien. 

Det er amerikansk militærhjælp, der giver Israel en militær teknologisk fordel i forhold til regionen

Citat: Socialist Worker

Iran sælger mere til disse lande, især Kina, som det har etableret tætte forbindelser med, hvilket resulterer i, at oliesalget er ved at vende tilbage til niveauet før sanktionerne. 

Israel har en kæmpe militær og økonomisk fordel i forhold til Iran. Det er fordi det nyder godt af den unikke rolle, det spiller i at forsvare Vestens interesser i regionen. Det er amerikansk militærhjælp, der giver Israel en militær teknologisk fordel i forhold til regionen. 

Omvendt har USA betragtet Iran med fjendtlighed og mistænksomhed siden revolutionen i 1979, der bragte de konservative islamiske præster til magten. Iran har ikke desto mindre vist sig at være dem, der har fået mest ud af det amerikanske nederlag i Irak. USA’s fiasko åbnede døren til en udvidelse af Irans militære rækkevidde. 

Våben kapløb

Israeli Defence Forces, IDF – Kfir Brigade. Foto. Flikr

Et andet skift er, at mellemøstlige stater i årtier har været nogle af verdens største forbrugere af våben. Men dette har ændret sig for nylig med udviklingen af nationale militærindustrier. 

Israel er førende på det felt med dets våbeneksport, der er fordoblet i tiåret frem til 2022 til 85 milliarder kroner. Dronesalget udgør en fjerdedel af dette beløb. 

Salget til De Forenede Arabiske Emirater, Bahrain og Marokko tegnede sig for 24 procent af den israelske våbeneksport i 2021, hvor De Forenede Arabiske Emirater brugte sine droner til at starte krige i Yemen og Sudan. Iran har også udvidet dets våbenindustri. Det har med succes udviklet den avancerede Shahed-136 drone, som vidner om landets voksende militære kapacitet. 

Iran har leveret droner til Rusland til dets invasion af Ukraine, og har for nylig udviklet en stor dronefabrik inden for Ruslands grænse med det formål at levere tusinder flere. Syriske militærstyrker og irakiske væbnede grupper allierede med Iran er blevet forsynet med iranske droner. Droneproduktion har været en del af den bredere produktionsvækst, som Iran har opnået de senere år. 

Fremstillingen og brugen af israelske og iranske droner viser, hvordan mellemstore magter er nøglespillere i den regionale imperialistiske konkurrence. 

Destruktiv verdensorden

Mange på venstrefløjen vil med rette juble over svækkelsen af USA, verdens mægtigste supermagt og største – og mest blodige – imperialistiske kraft. Men den nye verden af interimperialistisk rivalisering viser sig at være lige så ondskabsfuld og destruktiv som den gamle.