Bomben i Søllerødgade 1992. Slå igen mod racismen og fascismen d. 16. og 19. marts

Mandag den 16. marts 1992 ved middagstid sprang en voldsom bombe i Søllerødgade 33 på Nørrebro i København. Lokalet tilhørte Internationale Socialister og ét af vores medlemmer, den 28-årige Henrik Christensen, befandt sig i lokalet. Henrik blev dræbt på stedet, og livet væltede for Henriks nærmeste og for mange kammerater i Internationale Socialister.

I 1992 var der en række voldsparate grupper på den yderste højrefløj både i Danmark, Sverige og Tyskland. Og det var ikke første gang, at antiracister blev overfaldet og venstreorienteredes lokaler angrebet.

Det antiracistiske arbejde var samlet og koordineret gennem Fællesinitiativet mod Racisme. Internationale Socialisters medlemmer, herunder Henrik, var en aktiv del af den antiracistiske kamp

Samme aften samledes mange i Søllerødgade for at vise deres medfølelse og forfærdelse over det, som var sket.

Politiets løgn og blinde vinkel

Internationale Socialister kom under et voldsomt pres. Dels fordi alle var forfærdede og rystede over drabet på Henrik, dels fordi vi frygtede flere bomber og flere angreb. Og endelig fordi politiet hurtigt gik ud med en teori om, at bomben var sprunget ved et uheld, mens Henrik selv havde arbejdet med den. Politiet luftede også andre teorier om jalousi mellem medlemmer af Internationale Socialister, forbindelser til IRA’s væbnede fløj i Irland og et opgør på venstrefløjen. Alt sammen løgn og bagvaskelser.

Vi og mange andre afviste totalt politiets teorier. Vi mente, at politiet skulle interessere sig for den yderste højrefløj, da den tidligere havde fremsat trusler og gennemført overfald på antiracister og folk på venstrefløjen.

Kort tid efter modtog politiet da også et brev fra den højreradikale gruppe, K12, som påtog sig ansvaret for bomben.  Politiet afviste at forfølge dette spor. Mordet på Henrik er aldrig opklaret. Sagen er henlagt, men ikke afsluttet.  Senest i 2020 har dagbladet Information søgt aktindsigt i politiets arkiver. Den er afvist.

Duk dig ikke – duk op!

Duk dig ikke – duk op demonstration i 1992 efter bomben i Søllerødgade. Foto: Redox

Den følgende lørdag blev der holdt mindearrangementer i Odense, Aarhus, Randers og København. I København deltog 15.000, som gik fra Søllerødgade til Blågårds Plads.

Onsdag den 16. marts 2022 kl. 17 afholder Internationale Socialister et mindearrangement i Søllerødgade. Det gør vi bl.a. sammen med Redox og Fællesinitiativet mod Racisme og Diskrimination.

Efter bombeattentatet udkom Socialistisk Arbejderavis med et 4-siders særnummer. Det var vigtigt for os at fastslå, at attentatet ikke kun var et anslag mod IS, men mod alle antiracister og socialister. Og at det kun kunne slås tilbage ved, at mange vendte sig aktivt mod racismen i almindelighed og mod fascistisk vold i særdeleshed. Læs hele særnummeret her: http://arkiv.socialister.dk/saa/080/saa080.pdf

Onsdag den 16. marts 2022 kl. 17-18 afholder Internationale Socialister et minde arrangement i Søllerødgade. Det gør vi bl.a. sammen med Redox og Fællesinitiativet mod Racisme og Diskrimination.

 

Udtalelse fra World Against Racism and Fascism om 19. marts 2022.

FN´s internationale dag mod racisme: Sammen mod alle former for racisme, islamofobi og antisemitisme. Sammen mod den voksende fascisme.

“Vi samles igen til en global protestdag lørdag den 19. marts 2022 for at markere FN’s internationale dag mod racisme. På tværs af mange lande vil #WorldAgainstRacism demonstrationer finde sted. Her vil vi protestere og vise vores modstand mod, at flygtninge, migranter, romaer, muslimske og jødiske samfund gøres til syndebukke. Og her vil vi vise vores solidaritet med #BlackLivesMatter-bevægelsen.

Et stort fokus for mange af dette års demonstrationer vil være at slå fast, at flygtninge og migranter er velkomne og at modsætte sig den racistiske retorik og brug af “pushbacks”, hvor bevæbnede patruljer driver flygtninge tilbage ved grænserne. De forfærdelige dødsfald blandt flygtninge til havs og den grufulde situation ved den polske-hviderussiske grænse er blot de seneste to eksempler, der afspejler en meget større krise. Vi kan forvente, at mange vil blive tvunget til at flygte som et resultat af regeringers manglende handlinger for at undgå klimakaos. Det betyder, at vi vil se mange, mange flere flygtninge stå over for de lukkede og bevogtede grænser. Det understreger, hvor vigtigt det er, at antiracistiske og humanistiske bevægelser handler. Vi skal insistere på, at folk ikke må drukne, og at flygtninge skal bydes velkommen. De pushbacks, der i øjeblikket anvendes ved mange grænser, er ikke kun umenneskelige. De bryder også international asyllov.

Den yderste højrefløj angriber også LGBT+-personers rettigheder og kvinder generelt, som en central del af deres forsøg på at rulle alles rettigheder tilbage. Vi må stå sammen mod disse angreb, så de ikke får mulighed for at fremme deres had.

Som antiracister fejrer vi Trumps afgang, mens vi erkender, at meget af hans frygtelige arv stadig findes. Den 19. marts vil vi sætte fokus på vigtigheden af ​​at stå sammen og ikke lade os splitte, men i stedet udfordre truslen fra den racistiske populisme, den yderste højrefløj og fascismen

Faren fra racismen og den yderste højrefløj er nu verdensomspændende; politiske kræfter, der fremmer og lever af had findes på alle kontinenter og er en trussel mod det store flertal af befolkningens liv og velfærd. Derfor er det presserende vigtigt at opbygge et samlet svar på denne trussel på globalt plan: Nord og Syd, Øst og Vest”

Bliv aktiv anti-racist

Ovennævnte er uddrag af en international udtalelse, som Fællesinitiativet mod Racisme og Diskrimination i Danmark har underskrevet. I løbet af januar måned er der inviteret til forberedelsesmøder i København, Aarhus og Odense. Og i Danmark er der stort behov for at involvere lokale foreninger, netværk, fagforeninger og politiske partier i at bygge en antiracistisk massebevægelse. Sidste års landsdækkende solidaritetsbevægelse med de syriske flygtninge var en god start og godt afsæt for den fortsatte kamp.

Internationale Socialister støtter og er aktive i dette arbejde. Kontakt os, hvis du vil være med.

Involver dig lokalt https://www.facebook.com/Faellesinitiativet, som er en del af https://worldagainstracism.org/