Boykot VM i fodbold i Qatar

I den foregående uge har fodbold fans overalt i verden, men specielt i England sat en brat stop for grådigheden i fodbold. Super League blev stoppede på to dage. Nu må det gælde VM i Qatar.

“Kan dansk fodbold leve med mindst 6.750 mennesker, der er døde blandt andet for at bygge stadioner, hoteller, veje og lufthavne, så Qatar kan afholde et flot VM? Kan dansk fodbold leve med, at der ifølge anklagemyndigheden i New York blev betalt millioner i bestikkelse for, at Qatar skulle have tildelt VM-værtskabet? Kan dansk fodbold leve med, at uafhængige eksperter kalder Qatars reformer for migrantarbejderne ren PR, som ikke bliver indført i virkelighedens verden?” 

Svaret er desværre et klart ja, skriver Tipsbladets chefredaktør, Troels Bager Thøgersen i en leder i Tipsbladet i marts måned. 

Han sætter DBU’s hykleri på spidsen: 

“I fodboldverdenen vil man gerne tale om fællesskab, socialt ansvar og menneskerettigheder. I virkeligheden har fodbold på internationalt plan mere til fælles med et cykelfelt i de glade EPO-dage i halvfemserne eller et kartel.” 

Og det er pengene, som er ”doping”-midlet. Der tjenes astronomiske summer via FIFA’s salg af TV-rettigheder, som så til gengæld skovler penge ind fra firmaer, som vil reklamere på verdens største scene. Alle har deres tryne nede i truget.

Men der er et begyndende oprør mod DBU’s lallende holdning, som bliver mere og mere larmende. Danske Fodboldfans har opfordret til mere “aktion” fra DBU og spillerne. Nu er Fanafdelingen i Brøndbyernes IF og Brøndby Support gået et skridt videre og har lagt pres på Brøndby IF. I en erklæring d. 12. april skriver de bl.a.:

“Moderne fodbold handler ikke længere om sunde værdier, sport og konkurrence. I stedet fylder magt og penge stadig mere.” og “VM i Qatar er det klareste eksempel på den sørgelige udvikling fodbolden er i.” 

De opfordrer derfor Brøndby IF, som har sæde i DBU’s repræsentantskab, til at foreslå en boykot af VM, og til at de skal stå i spidsen for at samle andre nationale fodboldforbund til at gøre det samme. De slutter erklæringen af med ordene: 

“Vi er imod det forræderi mod fodbolden, som VM i Qatar er udtryk for.”

Læs også: https://socialistworker.co.uk/art/51673/Sport+and+the+system+whose+game+are+we+playing