Det Italienske valg: Kommentar fra International Socialist Tendency

Højrepartiernes sejr ved det italienske valg betyder, at et fascistisk parti for første gang siden diktaturernes fald i 1970'erne skal stå i spidsen for en europæisk regering. I oktober 2022, hundrede år efter Mussolinis march mod Rom, bliver en fascist igen premierminister i Italien.

Billede tekst: Giorgia Meloni den ny regeringsleder i Italien (i 2019). Foto Wikimedia Commons

Oversat fra engelsk af Charlie Lywood.

Giorgia Meloni er en dygtig politiker, men hun er ikke bare ‘konservativ’, som medierne bliver ved med at beskrive hende som. Hun var med til at skabe Fratelli d’Italia og dermed sikre at det gamle fascistiske MSI’s kunne udvikle sig og blive integreret  i den almindelige borgerlige parlamentariske politik. Hendes taler er fulde af klassisk fascistisk retorik og kodet antisemitisme. For eksempel til forsvar for familie og nation mod ‘kosmopolitiske’ finansspekulanter.

Ansvaret for denne skræmmende udvikling ligger hos de mainstream partier – især centrum-venstre, Partito Democratico og det såkaldte ‘anti-establishment’ Movimento 5 Stelle (Femstjernebevægelsen) som begge  støttede Mario Draghis regering. Denne bank mændenes bankmand låste Italien endnu mere fast i EU’s neoliberale greb og støttede entusiastisk NATO’s proxy-krig med Rusland i Ukraine. Fratelli var det eneste store parti, der holdt sig ude af denne regering, og derfor var det i stand til at opsuge den utilfredshed, som regeringens skabte.

Sejren for Giorgia Meloni skal ikke overvurderes

  1. Det fascistiske gennembrud skal ikke overvurderes. Stemmerne til de vigtigste højrefløjspartier i Deputeretkammeret var 12.409.981 i 2018, 37% af stemmerne. I 2022 faldt de til 12.299.648. Så 110.000 færre mennesker stemte på dem denne gang, men deres andel af stemmerne steg til 44 % takket være faldet i valgdeltagelsen. Højrefløjens succes er et produkt af de andre partiers fiasko og den efterfølgende fremmedgørelse i forhold til det politiske system i en tid med pandemi, økonomisk ustabilitet, økologisk katastrofe, krig og inflation.

Sejren for Meloni og Fratelli er en ekstremt truende udvikling. Det vil give opmuntring og legitimitet til fascister overalt

Citat: International Socialist Tendency

Desuden er Melonis succes overvejende ved en stemme succes. Hun har været i stand til at øge Fratellis repræsentation i parlamentet enormt ved at sluge stemmerne hovedsageligt fra de andre højrefløjspartier, Lega og Forza Italia. Hun har ikke været i stand til at opbygge den slags fascistiske gade bevægelser, hvis offensiv mod venstrefløjen og fagforeningsfolk banede vej for Mussolini.

Ikke desto mindre er sejren for Meloni og Fratelli en ekstremt truende udvikling. Det vil give opmuntring og legitimitet til fascister overalt. Fratelli vil bruge sin rolle i regeringen til at styrke den yderste højrefløjs sociale og institutionelle base og presse en reaktionær politik igennem. Alle højreorienterede elementer i statsapparatet og åbenlyst fascistiske grupper, som Casa Pound, vil få selvtillid.

Brug for internationale solidaritet

“Stand Up To Racism” demonstrerer imod fascisten Tommy Robinson
  1. Den nye regering vil fortsætte sine forgængeres angreb på arbejderklassen, især migranter og flygtninge. Fratelli har allerede bekræftet, at de vil skrotte den meget beskedne borgerløn, der var en af ​​de få sociale reformer, som Femstjernebevægelse havde opnået. De planlægger også at svække retten til abort. Disse angreb skal mødes med massiv modstand. International solidaritet i kampen mod Italiens yderste højre regering vil være vigtig. Og hvor end Meloni går bør hun fordømmes og isoleres som den fascist hun er. Den internationale konference arrangeret af Stand Up to Racism i London den 15. oktober får en særlig betydning i denne sammenhæng. Vi vil fortsætte med at organisere modstand mod fascistiske mobiliseringer internationalt.

Meloni og hendes regering er ikke uovervindelig. De repræsenterer ikke en uddybning eller udvidelse af højrefløjens sociale grundlag. Desuden vil der være masser af splittelser i regeringen. Hverken Silvio Berlusconi fra Forza Italia eller Matteo Salvini fra Lega deler Melonis entusiasme for Ukraine-krigen. For at holde fast i sit lederskab  af Lega bliver Salvini nødt til at hævde sig mod Meloni. En målrettet massebevægelse og modstand, der bryder med centrum-venstres konkursramte politik, kan udnytte disse svagheder og tvinge Meloni ud.

Advarsel til os alle

Det fascistiske gennembrud i Italien er en advarsel til os alle. Menneskeheden står over for en rækker dybt farlige kriser affødt af det kapitalistiske system. Men dette kan den yderste højrefløj udnytte, som vi for nylig har set ikke bare i Italien, men også i Frankrig og Sverige. For at venstrefløjen kan tilbyde et alternativ, skal de bryde med strategier baseret på parlamentariske manøvrer og alliancer med det neoliberale ‘ekstreme centrum’. Kun klassekampens metoder, der mobiliserer arbejderklassen mod cheferne og deres stat, viser en vej frem.