Loven indeholdt også øget mulighed for at inddrage flygtninges midlertidige opholdstilladelse. Dog skulle det ske inden for rammerne af artikel 8 i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Den omhandler flygtninges tilknytning til Danmark og ret til familie og privatliv.
Den socialdemokratiske regering med Mattias Tesfaye som “integrationsminister” satte for alvor skub i at inddrage opholdstilladelserne for de mange syrere, der kom fra Damaskus-området. Dertil fik de lavet en rapport, som skulle dokumentere, at det var sikkert at vende tilbage. Det betød, at artikel 8 kom til at stå svagt i afgørelserne.
Siden da har alle syrere følt sig uønskede i Danmark og haft et usikkert liv, for hvornår blev andre områder af Syrien sikre? Ud af alle dem, som har mistet deres opholdstilladelse, har ca. 600 klaget til Flygtningenævnet. Efter lang nervepirrende ventetid har ca. 75% igen vundet deres opholdstilladelse. Andre syrere er flygtet videre eller endt i udrejsecentre. Familier er splittet, muligheder er spildt og liv er smadret.
Kattelem
Flygtningenævnet har længe arbejdet på at finde en “kattelem” i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, som kunne begrunde inddragelsen af opholdstilladelserne uden et særligt hensyn til artikel 8.
Men i et notat fra 2. august antydes det at tidligere inddragelser af opholdstilladelserne ikke holdt sig inden for konventionen og artikel 8.
Dette er en skandale på linje med Tamilsagen og Inger Støjberg-sagen
Citat: Lene Junker
På den baggrund vurderer Dansk Flygtningehjælp nu, at man nu har mulighed for at få genoptaget sin sag, idet de danske myndigheders fortolkning af artikel 8 i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention hidtil har været for stram og strider mod konventionen. Alle, som har mistet deres opholdstilladelse på dette grundlag, kan klage, og Dansk Flygtningehjælp vil gerne hjælpe med at gøre det.
Skandale
Dette er en skandale på linje med Tamilsagen og Inger Støjberg-sagen. Tamilerne kæmpede en lang kamp for at få deres ret. Det samme gjorde de unge flygtningepar, som Inger Støjberg uretmæssigt adskilte.
Nu må vi støtte syrerne og andre i at få genoptaget deres sag. Staten hjælper ikke. Det bliver igen civilsamfundets opgave.
Trods deres forsøg på at tørre ansvaret af på uvildige myndigheder og retsinstanser, er det i sidste ende de tidligere regeringer med Lars Løkke og Mette Frederiksen i spidsen og deres “integrationsministre” Inger Støjberg og Mattias Tesfaye, som skal på anklagebænken.