Forsvar “The National Health Service”: Interview med strejkende britisk sygeplejerske.

I Storbritannien startede der en strejkebølge allerede i juni og strejkebevægelsen er vokset siden og nåede sit foreløbige højdepunkt i december, da sygeplejerskerne for første gang nogensinde gik i strejke med krav om en lønstigning på 19%. Vi har talt med Matt Tacey, medlem af fagforbundet Royal College of Nursing Union (RCN). Matt er den ene af de to sygeplejersker, som kommer på til Danmark i februar.

Matt Tacey siger det! Foto: Eget foto

Billede tekst: Matt Tacey siger det! Foto: Eget foto

Interview kan læses på engelsk (the interview can be read in english) her

Socialistisk Arbejderavis: Du stemte for at strejke, og det er første gang nogensinde, at RCN (Royal College of Nursing) medlemmerne har været i strejke. Hvad fik  flertallet af dine kollegaer til at stemme for strejke? Hvad var argumenterne?

Matt: “Det er første gang i 106 år, at vi strejker. Vi har vundet flertal for at strejke gennem en lang hård kamp, som har stået på i årevis. Det handler om at have samtaler, møder, protester og uddanne medlemmerne. Leveomkostningerne har fået nogle af sygeplejerskerne til at vågne op og indse hvor undervurderede vi alle er af denne regering. Argumentet var enkelt: Vi er nødt til at strejke for at forbedre patientbehandlingen og omsorgen. Lav løn betyder at personalet siver, og det betyder forringet pleje og omsorg”.

 

Socialistisk Arbejderavis: Nogle sygeplejersker strejkede i december – andre, som dig, strejker i januar. Hvad vil der så ske? Hvad forventer du, der skal til for at vinde en fair løn?

Matt: “Vi ved, at det bliver en lang, hård kamp. Denne regering giver ikke så let efter, så vi er nødt til at fortsætte presset, og hvis vi skal fortsætte aktionerne, vil vi gøre det. Jeg tror på, at vi vinder. Presset på regeringen vil få den på tilbagetog, det er kun et spørgsmål om tid”.

Socialistisk Arbejderavis: Hvad med alle de andre ansatte i det engelske sundhedsvæsen, NHS? Hvordan koordinerer I kampen?

Matt: Ja, vi har 13 sundhedsfagforeninger. Nogle fagforeninger er fagspecifikke, f.eks. har jordemødrene deres egen fagforening, og fysioterapeuterne har deres egen fagforening. Det er til tider svært at koordinere mellem fagforeninger, da de har forskellige krav og behov. De fleste af NHS-medarbejderne ser ikke sig selv kun som medlem af en bestemt fagforening. Vi er alle en “sundheds familie”, der arbejder i NHS, og vi ønsker alle det samme slutmål:  forbedret løn, forbedret pleje og forbedrede arbejdsforhold”.

Socialistisk Arbejderavis: Krisen i NHS er så enorm, og takket være jeres strejker skriver også de danske medier om den. Den danske sygeplejerske strejke blev støttet af et flertal af befolkningen, hvad med Jeres strejke?

Matt: “Størstedelen af ​​landet støtter sygeplejerskerne og årsagerne til, at vi strejker. Medierne omtaler  hele tiden, hvor dårlig NHS er i øjeblikket. Og de giver altid skylden på manglende personale og manglende finansiering. Der er altid en meget lille del på højrefløjen og deres følgere, der angriber os, men støtten opvejer langt, langt fjendtligheden”.

Vi er alle en “sundheds familie”, der arbejder i NHS, og vi ønsker alle det samme slutmål:  forbedret løn, forbedret pleje og forbedrede arbejdsforhold”

Citat Matt Tacey

Socialistisk Arbejderavis: Der er ret mange strejker i Europa nu, mest på grund af de stigende leveomkostninger der rammer hele arbejderklassen. Har du bemærket nogen tendenser eller en stemning for mere sammenhold i kampene? 

Matt: “Den første vigtige strejkebølge for os i Storbritannien begyndte med The National Union of Rail, Maritime and Transport Workers (RMT), bedre kendt som “jernbanearbejdere”. De har været i strejke og i kamp det meste af dette år. Jeg tror, ​​at deres kamp gav andre fagforeninger inspiration og motivation til også at kæmpe mod denne regering. 

Efter dette har vi set bl.a. lærere, postarbejdere, universitetslektorer og brandvæsenet gå i strejke. Der har været stor solidaritet med strejke blokaderne fra andre grupper, og det har virkelig chokeret og overrasket regeringen. Den kollektive styrke, vi viser, skræmmer den. Uanset om du arbejder som lærer, sygeplejerske eller jernbanearbejder, har vi alle én ting til fælles, regeringen er ligeglad med os, og vi vil ikke acceptere det”.

Strejkende britiske sygeplejersker besøger Danmark

Matt Tacey og kollegaen Mel Stewart besøger Danmark den 1. februar og og nogle dage frem.

De skal tale ved et offentligt møde onsdag den 1. februar kl. 17-19 i Dansk Sygeplejeråd DSR´s, lokaler, Frederiksborggade 15.4. i København, arrangeret af Dansk Sygeplejeråd Kreds Hovedstaden og netmagasinet “Solidaritet”. Desuden skal de besøge forskellige hospitaler og holde møder med danske kollegaer.

Du kan tilmeld dig mødet her