Taliban – made by USA

Den islamiske bevægelse, Taliban, er i gang med at generobre kontrollen over Afghanistan efter to årtiers vestlig besættelse.

100.000  er flygtet eftersom Taliban ser ud til at have fået kontrol med store dele af Afghanistan. Den islamistiske bevægelse, som blev styrtet af USA’s invasion for næsten 20 år siden, kan snart komme til magten igen. Taliban førte et brutalt, kvælende og reaktionært regime, da det var i regering i Afghanistan i 1990´erne.

USA støttede mujahedinere

US pakkede sin invasion i 2001 ind som en befrielseskrig for at trække Afghanistan ud af middelalderen. Men Taliban repræsenterer ikke en nedarvet, reaktionær tendens i det afghanske samfund. Bevægelsen og dens særlige islamiske udgave var faktisk kommet til Afghanistan kort tid før. Og den ville ikke kunne have taget kontrol over Afghanistan så hurtigt i 1995, hvis ikke det havde været for det kaos, som USA støttede militser havde skabt efter Den Kolde Krig. Tidligere havde stridende islamistiske grupper, mujahedinere kæmpet om Afghanistan. De var bevæbnet og støttet militært af USA for at kunne kæmpe mod Sovjetunionens hær, som  besatte Afghanistan fra 1979. En stor del af modstanden mod USSR´s besættelse kom fra lokale grupper og militser, ikke fra en bestemt organisation.

Men USA så muligheden for at fremme et nederlag til sin største globale rival, Sovjetunionen, ved at støtte en række mujahedinere. Så snart USSR var tvunget ud i 1989, begyndte konkurrerende mujahedinere, hvis ledere hver havde deres egne interesser og ideer, at kæmpe mod hinanden.

Talibans opvækst

Taliban opstod som et alternativ til dem alle. Dets medlemmer og soldater var vokset op som elever i religiøse skoler i de afghanske flygtningelejre i nabolandet Pakistan. Disse skoler blev støttet af USA og Saudi Arabien for at få indflydelse på de afghanske flygtninge. De uddannede flygtningene i en konservativ og stram udgave af Islam, tættere på den saudiske wahhabisme end den udgave af Islam, som gjaldt i størstedelen af Afghanistan.

Med accept af både Pakistan og USA gik Taliban ind i Afghanistan og tog ret let kontrol med størstedelen af landet. For mange virkede det til at Taliban kunne tilbyde orden og sikkerhed midt krigens ødelæggelser.

USA anså Taliban som en mulig stabil regering, det kunne lave aftaler med. F.eks. at tillade et amerikansk olieselskab at have en olierørledning gennem den nordvestlige del af landet.Men Taliban var ikke blot USA marionet. De havde deres egne interesser og ideer, som kolliderede med USAs. De gemte også grupper, som udfordrede USA´s magt, som f.eks. Al Qaeda.

USA’s globale dominans

I starten af det 21. århundrede, ønskede USA generaler og strateger at gennemtvinge USA´s globale dominans.

USA var allerede ved at forberede den kamp, da Al Qaeda angreb 11. september 2001. USA invaderede Afghanistan for at vise, at alle, som vovede at angribe USA, ville blive smadret. Men selvom besættelse væltede Taliban og indsatte en USA venlig regering, blev Taliban aldrig smadret. I stedet blev den en decentral oprørsstyrke, hvis ledelse holdt til i Pakistan.

Krigen i Afghanistan skabte elendighed

Flygtninge lejre skyder op overalt i Afghanistan. Foto: piqsels.com

Den fattigdom og elendighed, som invasionen medførte samt besættelsesmagternes grusomheder, førte til den modvilje og det had, som drev mange unge afghanere i armene på Taliban. Taliban var muligheden for at gøre modstand, en alternativ regering eller måske blot en løn for at kunne overleve.

Derfor har USA og NATO aldrig kunnet kontrollere Afghanistan, som de gerne ville. Siden er Taliban vokset og har omkring 60.000 soldater plus deltids frivillige i reserve. Deres modstandsdygtighed, vil sandsynligvis føre til at de vender tilbage som en form for regering. Det er ikke kun et ydmygende nederlag for den amerikanske imperialisme. Det er et direkte resultat af samme imperialisme.

Oprindelige artikel på engelske:

https://socialistworker.co.uk/art/52203/The+Taliban+terror+that+the+US+made 

Læs også: http://socialister.dk/afghanistankrigen-2001-2021-nederlag-for-usa-og-nato-tragedie-for-afghanistan/