Terma-blokaden udstiller Danmarks støtte til folkemordet i Gaza

Selv et lille land som Danmark har sine imperialistiske interesser; nemlig at sikre sig en stabil plads i den multipolære verdensorden i en tid med øget økonomisk og militær rivalisering mellem stormagterne.

Billede tekst: Fra en af aktioner udenfor Terma, Søborg. Foto: Charlie Lywood

For Danmark handler det om 1) at sikre transportveje og forsyninger af råvarer og komponenter, og 2) at sikre eksport af danske produkter til verdensmarkedet.

Alligevel er det overraskende, at en ukendt praksisændring har banet vej for våbeneksport direkte til Israel siden 2016. Det afslørede avisen Information d. 12. april.

Det skete under Lars Løkkes regering. Derfor kan våbenproducenten Terma “lovligt” sælge dele til de F-16 og F-35 kampfly mv., der nu bomber Gazas befolkning til døde. 

Palæstina Solidaritetsnetværk har blokeret virksomheden Terma, både i Søborg og i Lystrup ved Aarhus (hvor hovedfabrikken er), flere gange siden d. 7. oktober. Disse aktioner er vigtige, fordi de kaster lys over våbenfabrikanterne og følgerne af deres handlinger. 

Over 100 studerende på Aarhus Universitet skriver i et åbent brev, at Aarhus Universitet skal stoppe samarbejdet med Terma, der producerer våbenteknologi.

Det skete under Lars Løkkes regering. Derfor kan våbenproducenten Terma “lovligt” sælge dele til de F-16 og F-35 kampfly mv., der nu bomber Gazas befolkning til døde

Citat: Lene Junker

På Syddansk Universitet har fire ansatte lavet en spørgeundersøgelse, der skal undersøge studerendes holdning til SDU’s fortsatte samarbejde med Israel. Selv mener de nej, og de bruger undersøgelsen til at finde ligesindede. De minder om SDU’s afsluttede samarbejde med Rusland, efter deres angreb på Ukraine.

Blokader og protestskrivelser sætter fokus på alle de andre områder, hvor danske virksomheder, universiteter og institutioner, som samarbejder med Israel, burde fordømme Israels handlinger og stoppe ethvert samarbejde.

Lars Løkke og SVM-regeringens nye udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi, som han selv kalder ”pragmatisk idealisme”, gør en “dyd ud af nødvendigheden” ved at sælge våben til Saudi-Arabien og Israel, samt købe våben i Israel. Den “pragmatiske idealisme” ophøjer disse handlinger fra at være en undtagelse, til at blive en anerkendt strategi: Danske imperialistiske interesser først og sidst.