Danmark går i krig for Israel – og sig selv

Endnu engang kaster Danmark sig ud i et imperialistisk eventyr i Mellemøsten, denne gang ved at tilslutte sig en militær sø-operation kaldet ”Operation Prosperity Guardian”. Missionen er ledet af USA.

Billede tekst: Frigatten Iver Huitfeldt på vej i krig. Foto: PICRYL

I december 2023 annoncerede houthiernes styre, som kontrollerer det meste af landet med 80 % af befolkningen og hovedstaden Sana’a, at de vil angribe ethvert skib, der planlægger at sejle gennem Det Røde Hav for at levere forsyninger til Israel. Det gør de i solidaritet med palæstinenserne i Gaza.

Derfor viser tilslutningen til missionen også Danmarks totale opbakning af Israel. Hvis Israel stoppede deres myrderier i Gaza, ville houthierne indstille deres angreb på skibene.

Den danske stat forsvarer Mærsks krigsprofitter

Houthierne lykkedes med at angribe eller kapre flere store fragtskibe fra blandt andet den danske rederigigant, Mærsk. Firmaet har følt sig så presset, at det har valgt at indstille al sejlads i Det Røde Hav. Derfor kommer nu “kavaleriet” for at sikre Mærsks profit.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen lægger ikke skjul på, at krigen mod houthierne i Yemen er en krig for den frie verdenshandel, da 12 procent af den samlede globale handel passerer gennem Suezkanalen. 

Derfor viser tilslutningen til missionen også Danmarks totale opbakning af Israel. Hvis Israel stoppede deres myrderier i Gaza, ville houthierne indstille deres angreb på skibene

Citat: Charlie Lywood

”Houthiernes angreb mod handelsskibe i Det Røde Hav truer skibsfarten, truer den globale handel (…) Og har ført til, at en række rederier har været nødt til at ændre deres ruter med store forsinkelser og store omkostninger til følge”, siger han.

Danmark sender en dansk stabsofficer til at understøtte koalitionens bombeangreb i Yemen, og Fregatten ”Iver Huitfeldt” skal overvåge området og beskytte skibstrafikken i farvandet omkring Yemen. Fregattens opgave er at ”gå imellem” eventuelle angriberes motorbåde og civile skibe. Derfor er den militære trussel mod den danske fregat og dens helikopter i Det Røde Hav »høj«, vurderer Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).

Bombetogter er nyttesløse

USA og Storbritannien har bombet i Yemen for at forsøge at stoppe houthierne, men alle erfaringer peger på, at sådanne enkeltstående bombetogter får befolkninger til at bakke endnu mere op om modangreb. 

Houthiernes militære aktioner har gjort dem mere populære blandt almindelige mennesker i lande på tværs af Mellemøsten. De arabiske befolkninger ser dem som en af få regionale magter, der rent faktisk rammer Israel. 

Houthiernes militære aktioner har gjort dem mere populære blandt almindelige mennesker i lande på tværs af Mellemøsten

Citat: Charlie Lywood

De fleste yemenitter støtter palæstinenserne fuldt ud og bakker også op om houthi-angrebene på skibsfart. Nyhedsmediet Al Jazeera rapporterer: “Gruppens handlinger i Det Røde Hav, sammen med dens budskaber om at støtte befolkningen i Gaza, har været uhyre populære blandt yemenitter.”