Mettes krigsdans

I forbindelse med Mette Frederiksens besøg i Ukraine og underskrivning af en ny 10-årig aftale, som vil støtte Ukraine civilt og militært, udtalte hun: ”Hvis vi ikke står sammen, står Europa potentielt ikke”. Ukraine må ikke tabe krigen var budskabet.  

Billede tekst: Mette Frederiksen og venner under Nordisk topnøde i december 2023. Foto: Heiko Junge/Flikr.

I et efterfølgende interview med DR (d. 23.02) fortsætter hun sin krigsdans. Hun vil ikke afvise, at det kan komme på tale, at dansk militær sættes ind i krigen i Ukraine. Det er ikke første gang at Danmark (sammen med Holland) har været first movers . Det var tilfældet med F16-flyene og træning af Ukraines piloter. Måske en prøveballon for at se hvordan Putin reagerer? 

Hvad vi taler om her, er at gå decideret i krig med Rusland. Indtil nu har NATO-landene holdt sig til erklæringer om at ville støtte Ukraine, men ikke om at stå direkte overfor Rusland. Det tyder på at USA/NATO er klar over, at der skal ske noget mere, hvis ikke de skal ”miste” Ukraine.  

Forberedelse til krig 

Både det norske og svenske militær og ledende politikere har gennem et stykke tid talt om at befolkningen skal forberede sig på krig. Og nu fremmaner SVM-regeringen samme skræmmebillede af at ”russerne kommer”. P4 handlede hele formiddagen d. 23.02 om opfordringen til at have et ”robust” civilsamfund, som kan hamstre dåsemad og ligge inde med vandforsyninger til flere måneder.  

Hvad vi taler om her, er at gå decideret i krig med Rusland

Citat: Charlie Lywood

Ildevarslende siger statsministeren at denne ”kamp for frihed” kommer med en pris. Indtil videre er prisen 33 milliarder til Ukraine, med 1,7 milliarder mere på vej. Penge som kunne have været brugt på velfærden. Og 155 milliarder de næste 10 år på forsvaret. Men kommer det til at gå efter hendes hoved, skal der meget mere til.  

Samtidigt bliver befolkning fodret med skræmmebilleder af ”fjenden”, som er klar til at rykke videre mod vest efter at have besejret Ukraine. Vi minder lige om at Rusland, både økonomisk og militært, halter langt efter EU’s kapacitet – for slet ikke at tale om USA’s. Vestens samlede militærbudgetter er på 450.000 milliarder kroner – større end Kinas, Ruslands og Irans tilsammen (Politiken d. 23.02). Godt nok har Rusland omdannet sin økonomi (40 %) til at være en delvis krigsøkonomi, men omkostningerne, både i dødstal og manglende investeringer til forbrug, er enorme. Så selvom den russiskes økonomi måske kan klare Ukraine-krigen, ville en ny krig mod NATO være direkte katastrofalt for dem. 

Den nuværende krigssnak er alene et forsøg på at forberede den danske befolkning på at der skal mere for at knække Rusland, og sørge for Ukraines indlemmelse i den vestlige imperialistiske lejr. Der er mere end nogensinde brug for en anti-imperialistisk fredsbevægelse som forkaster krigslogikken. 

Læs en længere udredning af Internationale Socialisters holdning til Ukrainekrigen som først og fremmest en inter-imperialistiske krig:

https://socialister.dk/venstrefloejen-nato-og-anti-imperialisme/