Det fossile klimatopmøde i Dubai

Hvad gør man som vært for et klimatopmøde, der siger, at det handler om at redde verden fra ødelæggelser forårsaget af fossile brændstoffer? Man laver flere aftaler om fossile udvindinger! 

Billede tekst: Sultan al-Jaber ‒ præsident for COP28 og leder af De Forenede Arabiske Emiraters statslige olieselskab ADNOC. Foto: World Government Summit

Lækkede dokumenter afslører, at De Forenede Arabiske Emirater (UAE) vil bruge værtsrollen på COP28, til at lave nye aftaler for deres olieindustri. De har planlagt møder med 27 landes regeringer inden topmødet.

På klimatopmødet i 2021 enedes landene om at udfase ineffektive subsidier til fossile brændsler. Siden er der sket det stik modsatte: De globale subsidier til fossile brændstoffer er steget og ligger nu, ifølge Den Internationale Valutafond (IMF), på 7000 milliarder dollar.

Dette understreger, at COP-processen ikke er startet, for at redde planeten. I stedet har det været der, hvor verdens ledere samles, for at diskutere, hvordan man kan opretholde kapitalismen vha. fossile brændstoffer

Citat: Lene Junker

COP-processen har altid skabt falske håb om forandring og beskyttet de fossile selskaber. Men denne afsløring er pinlig. UAE er verdens ottende største producent af olie, der, sammen med andre fossile brændstoffer, er den største bidragyder til global opvarmning. Landets olieselskab, ADNOC, har afsat over 1200 milliarder kr. til udvidelse i de næste fem år.

Dette understreger, at COP-processen ikke er startet, for at redde planeten. I stedet har det været der, hvor verdens ledere samles, for at diskutere, hvordan man kan opretholde kapitalismen vha. fossile brændstoffer.

De Forenede Arabiske Emirater er, ligesom resten af verden, en del af den imperialistiske konkurrence, hvor profitten kommer forud for klimaretfærdighed. De største klimasyndere findes i den vestlige verden ‒ men kapitalismen er et grænseløst og globalt forbundet system af interesser, når det kommer til profitmaksimering. 

https://socialistworker.co.uk/news/did-cop-28-president-use-climate-conference-to-make-oil-deals/