Stop kriminalisering af solidariteten med Palæstina

Alle steder forsøger folk i toppen at kriminalisere og dæmonisere støtte til palæstinensernes kamp. Men ikke uden modsvar. 

Billede tekst: Også jøder støtter palæstinensernes kamp for frihed. Her i Søborg. Foto: Charlie Lywood

Demonstrationer til støtte for palæstinenserne blev forsøgt forbudt i Tyskland og Frankrig. Alligevel går store menneskemængder på gaden, og Macron blev underkendt i Højesteretten.

Også den britiske regering, via indenrigsministeren Suella Braverman, forsøgte at lægge pres på Londons Politi, for at stoppe en landsdækkende demonstration i London. Det mislykkedes, og det blev den største nogensinde med hele 800.000 deltagere. Og premierministeren måtte fyre Braverman for hendes rolle i sagen.

I Danmark har Mette Frederiksen været ude med riven efter demonstrationer til støtte for Palæstina. Hun har bedt justitsministeren om en redegørelse for, “hvordan politiet og anklagemyndigheden bruger det strafferetlige værn mod tilskyndelse til og billigelse af terror”. 

Miskreditering

Med bemærkningen: “Det viser tydeligt, at der er personer i Danmark, der ikke har taget vores danske værdier til sig. Det giver mig anledning til stor bekymring.” har Mette Frederiksen allerede udtrykt, hvilket svar hun ønsker fra justitsministeren. Svaret skulle være kommet senest d. 16. november. 

Sandsynligvis har det ikke været tilfredsstillende for Mette Frederiksen, siden ingen har hørt om det.

Men statministeren har sendt et klart signal, om at ville miskreditere solidaritetsbevægelsen som antisemitter og tilhængere af terrorisme ‒ med en forventelig, men ikke desto mindre forkastelig, racistisk-islamofobisk undertone. Og andre har forsøgt at følge op med faren for anklager om terrorisme, radikalisering og antisemitisme.

Sag på Syddansk Universitet 

Det har ramt en studerende på Syddansk Universitet, som er blevet bortvist resten af året (og i den forbindelse frataget sin SU), for at fjerne et israelsk flag fra en opslagstavle. Flaget var sat op af Konservative Studerende, der samtidig holdt vagt og filmede studerendes reaktioner på flaget. Sagen har bl.a. været omtalt i Berlingske Tidende, hvor rektor Jens Ringsmose antyder, at der her er tale om en antisemitisk handling. Flere vidner til optrinnet anklager et medlem af Konservative Studerende for at slå ud efter den studerende. Alligevel har det ikke haft disciplinerende konsekvenser for vedkommende fra KS. 

Som svar på dette, har en række studerende nu startet en underskriftsindsamling i protest og udarbejdet en skriftlig klage. I samme miljø har der været “kagesalg for Gaza”, en “Free Palestine”-aktion, samt dannet en fælles Facebook- og arbejdsgruppe, hvor der planlægges et solidaritetsmøde på SDU inden jul.