Hvorfor tog Mette Frederiksen mon til Israel?

Hvorfor tog Mette Frederiksen sammen med Østrigs kansler Sebastian Kurz fra det Konservative Folkeparti til apartheid staten Israel?

Israel er “vaccine-verdensmestre”, påstår hun.  Det må i givet fald være i disciplinen at overbyde alle andre lande og betale en pæn overpris,   i gennemsnit 300 kroner per vaccine fra Pfizer-Biontech/Moderna. Det vil sige omtrent tre gange så meget som Danmark har betalt,  for  at komme forrest i køen. Hvis der findes vaccine-verdensmestre, så må det snarere være det tyrkiske ægtepar, der på vegne af tysk-svenske Pfizer-BionTech har udviklet den hidtil mest effektive vaccine. Israelske forskere har ikke selv udviklet vacciner. 

Frederiksen kom hverken tilbage med overskuds vacciner eller nogen konkrete planer om fremtidig produktion af vacciner. Heller ikke underligt, da hverken Israel, Danmark eller Østrig er producenter af vaccine. Danmarks produktion blev solgt til en rig sheik i 2016. Oprettelse af nye fabrikker og produktion synes meget urealistisk, al den stund at EU kommer til at investere massivt i udvidelse af den bestående produktionskapacitet hovedsagelig i Tyskland og Frankrig.

Dubious company

Hvem var det så Frederiksen mødtes med? Statsministeren gnubbede sig op ad den korruptionsanklagede højreorienterede Israelske premierminister, Benjamin Netanyahu. Ham,  der masede sin befolkning foran i vaccine køen, og af den vej forsøge at vinde popularitet. Han står overfor et valg og har brug for at vende stemningen,  da han er bagefter i meningsmålingerne. Frederiksen og Kurzs besøg kom som manna fra himlen. Han havde alt at vinde i dette propaganda show. Fathi El-Abed, formand for Dansk-Palæstinensiske, skriver i et åbent brev i Politiken den 2. marts til Mette Frederiksen, ”Du, vores statsminister, er med til at give Netanyahu det han så desperat higer efter. Netanyahu som, efter hans god ven Trumps forsvinder synes at være endnu mere isoleret end nogensinde før”. 

Skidt være med de fire millioner palæstinensere,  som Israel ikke mener de har ansvaret for, selvom det kontrollerer alt på Vestbredden og holder Gaza i et jerngreb. De får nemlig ikke fordel af ”verdensmester vaccinen”. De må ”lære at passe på selv”, som de hedder på kolonialistisk vis fra Israel. Mai Villadsen fra Enhedslisten spurgte i Folketinget  om Mette Frederiksen ville sikre,  at eventuelle overskuds vaccine, som Israel har, først går til palæstinenserne, frem for at rage til sig i Danmark. Svaret var nej.  Det er egentlig i god samklang med socialdemokraternes nye trumpistiske fortælling om de nationale socialdemokrater, som kunne formuleres som “Danmark først”

Foto:Franz Johann Morgenbesser

Kurzs skandaler

Hun gnubbede sig også op af en Østrigs kansler Kurz, som er under massivt politisk pres. Der er en massiv korruption sag imod ham. Både på grund af undersøgelserne af Ibiza-båndene hvor FPÖs (Frihedspartiet, højreekstremistiske/naziparti) formand Heinz-Christian Strache var villig til at sælge ud af østrigske aktiver mod at modtage ulovlig valgkamp støtte fra et familiemedlem til en russisk oligark. Men anklagemyndigheden beskylder også flere højtstående medlemmer af Det Konservative Folkeparti  for korruption i forskellige sager. Den mest fremtrædende figur er Kurz’ nær ven finansminister, Gernot Blümel. Det er meget sandsynligt, at når Blümel falder, vil Kurz også falde. 

Der er også en en massiv sundhedskrise i Østrig. Wien baserede socialist David Albricts fortæller: “Året begyndte med en total vaccination katastrofe. Kurzs regering ignorerede i ugevis B.1.1.7 mutationen (og igen, igen i Tyrol, hvor sidste år den katastrofale smitte rede i Ischgl fandt sted). Så smuldrede et prestigeprojekt: Kurz fejrede sidste forår dannelsen af et nyt firma i Østrig, der skulle producere “hjemmelavede masker” . Senere viste det sig, at dette firma (ledet af folk med tætte relationer til Kurz) købte FFP2-masker fra Kina og bare satte et “Made in Austria” mærke på det og solgte det dyrere”.  Paradoksalt nok afviste Kurz i maj sidste året et tilbud fra Israel om fælles vaccine ordrer”

Hvorfor tag så til Israel?

Så hvorfor udsætter Frederiksen sig for den uundgåelige kritik?  Hvis vi skal forsøg at forstå Mette Frederiksen og Sebastians Kurzs motiv til at samarbejde med hinanden og Israel skal vi måske kigge andre steder end  “vaccine” snakken.

Danmark og Østrig er blandt de lande i EU, der afviser at tage del i fordelingen af flygtninge , så de er “naturlige partnere”. Den tidligere Løkke regeringen dyrkede også Østrig via Inger Støjberg, som 2018 indgik en aftale om et initiativ, der kaldes ”A Better Protection System for a Globalized World”. Det skal bl.a. sikre at flygtninge bliver så tæt på deres oprindelseslande som muligt og dermed reducere antallet af flygtninge til Europa ved at de kan få “beskyttelse” i et andet land uden for Europa. Her er også kimen til  Tesfayes og den nuværende socialdemokratiske regeringens bestræbelser på at oprette “lejre” i Afrika. Østrig er “partner in crime” i dette projekt. 

Derudover ser Kurz sig selv som ledende figur i “De sparsommelige fire”: Danmark, Sverige, Holland og Østrig. De fire kæmpede imod den ekspansive økonomiske  hjælpepakke på 1,500 milliarder Euro fra EU. Og de vil være forrest i kampen for at gældsbyrden tilfalder arbejderklassen.  Derfor handlede besøget også om at cementere disse “sparsommelige forbindelser” for at kunne danne alliancer inden for EU fremover.

Og endelig har Mette Frederiksen klart signaleret  at Socialdemokratiets “balancerede” holdning til Israel-Palæstina konflikten er rykket milevidt mod en mere Israel venlige holdning. Det er et klart brud med de tidligere ledere,  Poul Nyrup og Mogens Lykketofts linje, hvorfor sidstnævnte vælger ikke at kommentere besøget offentligt. Tegningen til dette skift  ses også med Frederiksens konstatering (i januar 2020) af,  at en del af venstrefløjen og indvandrermiljøer er  bærere af den “moderne antisemitisme”. En klar tilkendegivelse af,  at hun støtter Israels nu årelange kampagne for at sæt lighedstegn mellem antizionisme (kritik af Israel) og antisemitisme. Og senere hendes læggen sig fladt ned for den jødiske samfunds pres og forhindre forbuddet mod at omskære drenge. Det var ikke omskæring som sådan, hun ville forsvare, men derimod det jødiske samfund, fordi man skyldte dem særlige hensyn. Muslimske omskæringer, derimod,  ville hun og slet ikke have problemer at forbyde.

Læs også:

http://socialister.dk/er-venstrefloejens-kritik-af-israel-antisemitisk/

http://socialister.dk/altid-velkommen-i-kopenhagen-roedgroed-med-floed-og-en-over-nakken/